Riksbankschefen tror på att betala vården själv

För att undvika framtida skattehöjningar anser nye riksbankschefen Lars Heikensten att medborgarna själva ska stå för en större del av kostnaden i socialförsäkringssystemen. Lars Heikensten var årets första gäst i Lördagsintervjun.
– I framtiden tror jag man tvingas in i ett system där man måste betala mer själv alltså mer av försäkringsinslag, säger Lars Heikensten. Skattesystemet kan enligt Lars Heikensten inte bära både en dyrare vård för en åldrande befolkning och dyrare socialförsäkringar. Exakt hur ett system där den enskilde betalar mera ur egen ficka ska se ut vill Lars Heikensten inte gå in på. Konkreta förslag som karensdagar och sänkta ersättningsnivåer är partipolitik och inget för riksbankschefen. Oro över få skattebetalare Riksbankschefen är också bekymrad över att så liten andel av svenskarna arbetar och betalar skatt. – Om fem tio år blir det här väldigt bekymmersamt för då ökar antalet pensionärer på ett väldigt tydligt sätt, säger han. Positiv till arbetskraftsinvandring Förutom att få fler lediga att arbeta ser Heikensten gärna att fler invandrare får komma och arbeta i Sverige: – Jag tror att det kan lösa upp en del problem och att det svenska samhället skulle få en del impulser som det kan vara bra för oss att få, säger han. Röstar ja till EMU Den nye riksbankschefen kommer att rösta ja till EMU den 14 september. Hans ja är framför allt politiskt, betonar Heikensten, de ekonomiska argumenten för ett EMU-medlemskap vill han tona ner: – Det är så oerhört mycket vi kan göra själva som är mer avgörande ekonomiskt för Sverige än om vi kommer med i EMU eller inte och mycket av det där borde vi göra oavsett om vi går med eller inte så jag skulle kunna leva med ett nej, säger Lars Heikensten.
Tomas Ramberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista