Nordkoreakrisen kan påverka Irak-kriget

Krisen på den koreanska halvön var inte alls vad USA:s president George Bush hade önskat sig just nu. Förutom oron för Pyongyangregimens kärnenergi- och kärnvapenprogram så påverkar händelseutvecklingen i Östasien också USA:s försök att samla internationellt stöd för sin Irak-politik.
Flera av medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd börjar nu, enligt diplomater, ifrågasätta varför Bushregeringen intar en avvaktande attityd till Nordkorea och använder en mer hårdför taktik gentemot Irak. Powell säger att det är olika lägen Utrikesminister Colin Powell har flera gånger den senaste tiden sagt att det rör sig om två helt olika situationer, att Saddam Hussein redan fått åtskilliga chanser att avrusta och gå med på en fredlig, diplomatisk lösning men inte tagit dem men infofficellt medger rådgivare till Bush att det är svårt att inför omvärlden motivera krigshotet mot Irak som ju släppt in vapeninspektörer, samtidigt som man vill ha en diplomatisk lösning med Pyongyangregimen som ju nyligen kastade ut sina inspektörer. Ryssland kan använda argumentet FN-diplomater tror också att det här är argument som kommer att användas av säkerhetsrådsmedlemmar, inte minst Ryssland som anser att inspektörerna i Irak måste få god tid på sig att genomföra sitt uppdrag ordentligt, innan eventuella militära insatser ska diskuteras. Så även om Bushregeringen säger att det inte har någon brådska att lösa Nordkorea-krisen, så tror andra bedömare att presidenten så snabbt som möjligt vill få till en kompromisslösning så att han koncentrera både militära och diplomatiska insatser till Irak-frågan igen.
Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".