Explosivt mellan Nord- och Sydkorea

Sydkorea ökar sin diplomatiska aktivitet för att försöka mildra den kris som uppstått sedan Nordkorea sagt sig aktivera en slumrande kärnkraftsreaktor. Nordkorea fortsätter i dag i sin tur med aggressiva uttalanden.
Läget är ytterst allvarligt och känsligt. Det finns inget annat val för Nordkorea än att vidta kraftfulla motåtgärder för att försvara sin existens. Det uttalandet sändes i dag ut av den nordkoreanska nyhetsbyrån i Pjongjang. USA bär skulden för krisen, hette det i det officiella nordkoreanska meddelandet. Oroar USA Uttalandet innehöll inget annat än svepande formuleringar. Nordkorea har oavsett vad den kommuinistiska regimen har i sinnet lyckats oroa USA, sina grannar och andra tillräckligt genom att köra ut internationella vapenexperter och aktivera en plomberad kärnkraftsreaktor. Sydkorea medlar De senaste dagarnas hot från Nordkorea har utlöst en ovanligt aktiv diplomatisk offensiv från den sydkoreanska regeringen och från den nyvalde presidenten Roh-moo Hyun som ska installeras i slutet av februari. Sydkoreanerna är angelägna om att spela en större roll än tidigare när Nordkorea skramlar med vapnen. Frågan om de 37 000 amerikanska soldaternas närvaro har blivit allt mera känslig i Sydkorea och det är viktigt för regeringen att inte stå passiv när en kris uppstår. I en tidning i Seoul presenteras i dag vad som uppges vara ett sykoreanskt trestegsförslag för att lösa krisen. Enligt steg ett skulle USA garantera Nordkoreas säkerhet och leverera olja såsom USA tidigare utfäst sig, om Nordkorea avbryter sitt atomenergiprogram. För det andra skulle ekonomiskt bistånd garanteras om steg ett genomförs. Fas nummer tre skulle innebära internationell säkerhet för Nordkorea med deltagande av bland andra Kina och Ryssland. Kräver totalt avståndstagande Denna fredsskiss kommer att finnas med på borden när Nordkorea-frågan diskuteras av sydkoreaner och japaner i Washington på tisdag och när sedan ledande amerikanska diplomater gör rundresor i Asien. Hittills har emellertid USA vägrat att göra några eftergifter innan nordkoreanerna tar totalt avstånd från sitt kärnenergiprogram.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".