Regeringen vill hemlighålla tsunamiband

Trots hård kritik hoppas regeringen fortfarande kunna hemlighålla de så kallade tsunamibanden som visar datatrafiken i regeringskansliet i samband med flodvågskatastrofen för snart tre år sedan.

I veckan sa lagrådet nej till regeringens förslag och kom fram till att det strider mot grundlagen.

Justitieminister Beatrice Ask håller ändå fast vid att banden ska vara hemliga, men säger att regeringen kan behöva ändra delar av sitt förslag.

– Det är viktigt att ta del av vad lagrådet har sagt och jag kan inte utesluta att vi måste göra en del förändringar, säger hon.

Men du utesluter inte ändringar? Innebär det att ni kan gå vidare med förslaget trots kritiken?

– Vi har i alla partier varit eniga om att vi inte vill ha all denna mängd information helt blottlagd. Skälet är naturligtvis att tio miljarder A4-sidor med information om alla kontakter mellan medarbetare på regeringskansliet också kan innebära problem när det gäller rikets säkerhet och annat, säger Beatrice Ask.

När socialdemokraterna kört över lagrådet har de borgerliga varit väldigt kritiska. Hur kan det vara tänkbart bara för att det är ni som styr?

– Lagrådets synpunkter måste man värdera och ta på allvar. Sedan kan man göra andra bedömningar men då måste man också motivera dem.

Vem gjorde vad
Tsunamibanden är säkerhetskopior över datatrafiken i regeringskansliet, och ger en bild av vem som gjorde vad i samband med flodvågskatastrofen julen 2004. Regeringen har föreslagit att en ny lag ska göra banden hemliga i 70 år.

Regeringen hävdar alltså dels att det vore farligt för Sverige om så mycket uppgifter om regeringskansliet kom ut, dels att där finns privata uppgifter ur till exempel mejl.

I tisdags sågade de juridiska experterna i lagrådet förslaget fullständigt, och menade att det strider mot grundlagen. Men Beatrice Ask håller fast vid planen på att stifta en lag som gör banden hemliga, även om hon säger att regeringen nu kan behöva ändra delar av förslaget.

Kortare tid
Till exempel kan hon tänka sig att hemligstämpeln på banden ska gälla kortare tid än 70 år.

– En punkt lagrådet tar upp är ju detta med 70-årsregeln. Den kan man naturligtvis diskutera, säger hon.

Men de säger ju att förslaget strider mot grundlagen. Då lär det väl göra det även om man tar en kortare tid för hemligstämpeln?

– Det finns olika delar i lagrådets synpunkter. Vi har inte någon ambition att göra något som strider mot grundlagen, men man kan också göra olika bedömningar i olika frågor, säger Beatrice Ask.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista