Moderaterna till attack mot regeringsman

Moderaterna anser att arbetet med att rita om Sveriges karta och bilda stor-regioner går alldeles för fort. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann gick på lördagen till angrepp mot Jan-Åke Björklund, den man som på den moderatledda regeringens uppdrag ska samtala med landsting och län runtom i Sverige.

Enligt Schlingmann har Björklund överskridit sina befogenheter.

– Det är många ledande moderata företrädare som ringer mig och undrar vad regeringens samordningsman håller på med. Jag skulle vilja säga att han har överskridit det mandat han har. Hans uppdrag är att lyssna på de eventuella regionala önskemål som finns. Samtidigt har jag sett att han i en tidningsintervju har uttryckt att han vill ha en egen karta klar till maj nästa år. Det är inte det, det handlar om, säger Per Schlingmann.

Regeringen sa nej
Moderaternas motstånd mot en sammanslagning till storregioner är av gammalt datum. När den så kallade Ansvarskommittén i våras föreslog en indelning av Sverige i mellan sex och nio direktvalda regioner sa regeringen nej och tillsatte i stället en egen samordningsman, Jan-Åke Björklund.

Björklund skulle vara samtalspartner till län och landsting som underifrån var intresserade av att bilda större regioner. Men i höst har Björklund offentligt framfört ungefär samma slutsats som den regeringen tidigare förkastade.

Folklig förankring
Han tror att riksdagen kommer att kunna fatta beslut om att dela in Sverige i mellan sex och nio regioner och att detta kan vara på gång redan till valet 2010. Moderaternas Per Schlingmann vill bromsa.

– Jag har också sett att han har pratat om den här folkliga förankringen. Det handlar i den värld han har att det ska vara en majoritet av de lokala politikerna som är för. I min värld handlar folklig förankring om att väljarna ska få säga sitt, säger Per Schlingmann.

”Fångar upp önskemål”
– Mitt uppdrag är att fånga upp lokala och regionala önskemål och det gör jag genom att träffa de politiska partierna, kommun- och landstingsstyrelserna och andra politiker runt om i länen. Längre än så kan jag inte gå, jag kan inte ordna någon folkomröstning, säger Jan-Åke Björklund.

Jan-Åke Björklund säger att 95 procent av de kommuner och landsting som svarat på remissen vill att det ska bildas stora regionkommuner. Han är förvånad över Schlingmanns kritik om att han skulle ha överskridit sitt mandat.

– De lokala och regionala önskemålen är att man vill bilda regionkommuner och det är det jag framför. Jag driver ingen egen linje, jag bara berättar vad de vill, säger Jan-Åke Björklund.

Förväntar sig dialog
Formellt är Jan-Åke Björklund underställd den kristdemokratiske kommunministern Mats Odell. Schlingmann tycker att Odell ska ta ett samtal med sin samordningsman.

– Jag förväntar mig att Mats Odell har en löpande dialog med samordningsmannen och klargör vad som är uppdraget, säger Per Schlingmann.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista