Samkönade äktenskap tas upp på moderatstämma

Om moderaterna på sin partistämma som inleds på torsdag i Gävle säger ja till samkönade äktenskap så kan det innebära att homosexuella par snart kan få gifta sig på exakt samma villkor som heterosexuella.

Fredrik Reinfeldt var en av två moderater som röstade för partnerskapslagen i riksdagen 1994. Men opinionen i partiet har svängt kraftigt och nu hoppas han att partistämman ska förorda helt könsneutrala äktenskap.

– Jag röstade en gång i tiden för partnerskapslagen eftersom jag såg det som en möjlighet för samkönade par att visa sin kärlek öppet för andra. Partnerskapslagen möjliggjorde juridiskt samma typ av relation, men det är också en symbol om att känna att man lever i vårt öppna samhälle på samma villkor som andra, säger Fredrik Reinfeldt.

En reservation
En partistyrelseledamot, riksdagsmannen Hans Wallmark, har dock reserverat sig och vill behålla partnerskapet för homosexuella och att begreppet äktenskap endast ska gälla giftermål mellan en man och en kvinna.

– Jag har full respekt för att man tycker att det är en viktig symbolfråga. Dock tycker jag inte att man ska använda lagstiftningen som en debattens snöplog, säger han.

Öppen diskussion
Hans Wallmark hoppas på en öppen och bra diskussion på moderatstämman i Gävle i nästa vecka och varnar för konsekvenserna om Sverige skulle bryta den internationellt vedertagna definitionen av ett äktenskap.

– I de allra flesta länder är det ändå så att äktenskap betraktas som någonting mellan man och kvinna.

Det här är inte bara gammal unken homofobi?

– Det tycker jag verkligen inte. I så fall skulle jag inte ha pratat om att ifall man verkligen vill göra något för att stärka de samkönade skulle man kunna göra det genom att i så fall stärka partnerskapslagen med det som saknas, säger Hans Wallmark.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista