Svenska fartyg kan frakta vapen till Irak-krig

Brittisk militär hyr in svenska lastfartyg som ska frakta krigsmatriel till Persiska viken. Avtal har redan träffats med rederiet Tor Line men även Stena har fått förfrågningar.
– Vi har fått förfrågningar från det engelska försvarsministeriet som har behov av att frakta in ett flertal ro-ro-fartyg, säger vd Carl-Otto Dahlberg på Stena ro-ro. Hur många fartyg handlar det om? – Det vet jag inte men det kan handla om flera svenska fartyg, säger han. Ber om hjälp i Europa Den brittiska regeringen saknar kapacitet att frakta krigsmatriel till Persiska viken inför ett eventuellt krig mot Irak. Därför frågar de nu runt bland länderna i Europa om det finns möjlighet att hyra lastfartyg. Svenska Dagbladet skriver om fartyget Tor Anglia som redan bokats mellan den 15 januari och tre månader framåt och att frakten troligen kommer att röra sig om stridsvagnar och andra tunga fordon. Svenskflaggade Tor Anglia är ett så kallat ro-ro fartyg, ett stort lastfartyg där det är lätt att köra på och av fordon. Det är omkring 160 meter långt och 20 meter brett och är också det enda fartyg som DFDS Torline har möjlighet att hyra ut. Har inte bestämt sig Rederiet Stena ro-ro har ett dussintal liknande sådana här ro-ro fartyg, men vd Carl Otto Dahlberg har ännu inte bestämt om de ska hyra ut till britterna eller inte men beslutet tas inom kort: – Vi kommer att ta ställning till dem på kommersiella grunder. Om det är en bra affär så kan vi tänka oss det, säger han. Har ni inga betänkligheter om att frakta krigsmateriel? – Så länge vi följer internationella konventioner så har vi inte det, säger Carl Ottoo Dahlberg.
Mari Forsblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".