Svenska fartyg fraktar brittiskt krigsmateriel

Brittisk militär hyr in svenska lastfartyg som ska frakta krigsmatriel till Persiska viken. Avtal har redan träffats med rederiet Tor Line, men även Stena har fått förfrågningar. Det säger VD Carl-Otto Dahlberg på Stena ro-ro till Ekot.
Den brittiska regeringen saknar kapacitet att frakta krigsmatriel till Persiska viken, inför ett eventuellt krig mot Irak. Därför frågar dom nu runt bland länderna i Europa om det finns möjlighet att hyra lastfartyg. Svenska Dagbladet skriver idag om fartyget Tor Anglia som redan bokats mellan den 15 januari och tre månader framåt. Och att frakten troligen kommer att röra sig om stridsvagnar och andra tunga fordon. Svenskflaggade Tor Anglia är ett så kallat ro-ro fartyg, ett stort lastfartyg där det är lätt att köra på och av fordon. Det är omkring 160 meter långt och 20 meter brett, och är också det enda fartyg som DFDS Torline har möjlighet att hyra ut. Rederiet Stena ro-ro har ett dussintal liknande sådana här ro-ro fartyg, men VD Carl Otto Dahlberg har ännu inte bestämt om dom ska hyra ut till britterna eller inte, men beslutet tas inom kort:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".