Isvintern skapar kaos i fjällen och för fartyg

Den bistra kylan ställer till problem i trafiken. Temperaturer ner mot 40 minusgrader har gjort att Kent Jonsson på Årebärgarna i västra Jämtland har fått jobba nästan dygnet runt de senaste dagarna.
– Det är kaos alltså det är den absolut värsta vintern vi har varit med om. Först och främst kylan och turisterna har inte förberett sig så vi har oljor som är som knäck och 17 år gamla batterier och det här gör att de har inte en chans att få igång en bil här uppe, säger Kent Jonsson på Årebärgarna i Västra Jämtland. Tjocka isar längs kust och sjöar Det är inte bara bilister i Jämtland som fått problem med kylan. Isarna har tjocknat rejält både längs kusten och på insjöar. Under fredagen gjorde isläget på Vänern att ett fraktfartyg fastnade i drivis och ett tiotal Strandsatta nyårsfirare fick evakueras med hydrokopter från en ö. För första gången på fyra år är därför isbrytaren Ale nu på väg till Vänern och Göta älv. Restriktioner längs Östersjökusten Både på Vänern och Mälaren gäller restriktioner för mindre fartyg att ge sig ut på vattnen. Enligt SMHI är det här den första riktiga isvintern sedan mittan av 80-talet. Även längs Östersjökusten gäller restriktioner från och med onsdag. Håkan Lellky är överstyrman på hjälpisbrytaren Baltica som är på väg från Stockholm till Gävlebukten: – Man kan inte släppa in all trafik till hamnarna utan man måste koncentrera de som är maskinstarka och som har ordentlig isklass så att de klarar det, det är inte ofarligt att gå i isen, säger han.
Anders Kilander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".