Polska valet kan avgöras på utlandsboendes röster

I morgon, söndag, är det parlamentsval i Polen. 30 miljoner polacker är röstberättigade men vid det förra valet gick bara 41 procent och röstade. Vår korrespondent i Warszawa rapporterar om det demokratiska underskottet i polsk politik.

Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza har i dag, lördag, en märklig förstasida. 60 procent av förstasidan är tom, alldeles blank, inte en bokstav.

Tidningen skriver: ”Förstasidan, vet alla, är den viktigaste och den förstör vi medvetet. Det gör ont, men på det drastiska sättet vill vi visa alla bortkastade röster.”

Lågt valdeltagande i förra valet
För två år sedan gick bara ungefär 40 procent av Polens över 30 miljoner väljare och röstade. Det låga valdeltagandet var den viktigaste anledningen till att bröderna Kaczynski kom till makten. Undersökningar visar nämligen att regeringspartiet Lag och rättvisa har den trognaste väljarkåren.

Det är just därför som oppositionen, inklusive tidningar som Gazeta Wyborcza, den här gången gör allt för att landets väljare inte ska föredra sofflocket framför vallokalen.

Den regeringstrogna dagstidningen Rzeczpospolita uppmanar däremot osäkra väljare att inte gå och rösta utan i stället gå på bio eller ta en promenad. ”Demokratin förlorar inget på att du inte går och röstar”, skriver den konservativa tidningen.

En stor viktig grupp som kan avgöra morgondagens valresultat är alla polacker som är bosatta utomlands. Ingen vet riktigt hur många som har lämnat Polen sedan landet blev EU-medlem i maj 2004, men det kan röra sig om hela två miljoner, de flesta unga människor som inte lägger sin röst på tvillingarnas konservativa parti Lag och rättvisa.

Fyra gånger fler utlandsboende vill rösta
Jämfört med valet för två år sedan är det fyra gånger fler utlandspolacker som vill rösta den här gången, en uppgift som gläder oppositionen.

I dag råder så kallad valtystnad här i Polen, ingen politisk propaganda får förekomma. Politiker och väljare kan i stället nu se tillbaka på den smutsigaste, den mest förolämpande och minst sakliga valdebatten i den unga demokratins historia.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se