Ny myndighet ska granska vården

Inspektioner och kontroller av hur vård- och behandlingshem inom socialtjänsten fungerar ska centraliseras. En helt ny myndighet, Vårdinspektionen, ska ansvara för all tillsyn enligt ett utredningsförslag.

I dag är det flera olika myndigheter som kontrollerar vård och behandlingshem inom socialtjänsten. Det splittrade och oklara ansvaret har ibland fått olyckliga konsekvenser som till exempel i det så kallade Vetlandafallet där en flicka for illa i många år utan att kommunen ingrep.

”Sårbart system”
Dagens system för tillsyn är både sårbart och inte alltid rättssäkert, säger Gert Knutsson som är huvudsekreterare i den statliga utredning som inom kort kommer att föreslå att tillsynen centraliseras till en ny Vårdinspektion.

– Vi har i dag 21 självständiga länsstyrelser, varav 15 av dessa är ganska små länsstyrelser, där man kanske bara har en person som har till uppgift att ha tillsyn över handikappområdet.

– Om den personen är sjuk eller långtidsledig, eller att det uppstår en vakans som tar lång tid att tillsätta eller att det inte prioriteras, så finns det ingen tillsyn på området under lång tid. Det gör att systemet blir sårbart och rättsosäkert för den enskilde, säger Gert Knutsson.

Genomförs i två steg
Det nya systemet för tillsyn ska göras i två steg. Först samlas ansvar över socialtjänst och hälso-och sjukvård hos Socialstyrelsen. Om några år tar den nya vårdinspektionen över och den föreslås få upp till 500 anställda. Det innebär ökade resurser jämfört med i dag.

Gert Knutsson tror att samlad myndighet till exempel skulle ha upptäckt missförhållandena för flickan Louise i Vetlanda tidigare än vad som nu skedde.

– Där hade man önskat att länsstyrelsen hade bedrivit lite mer offensiv tillsyn och stringent gått igenom med kommunerna hur man bedriver sina utredningar och hur man tar hand om anmälningar.

Men vad skulle en ny vårdinspektion ha gjort i det fallet?

– De hade upptäckt det här långt tidigare och de fel och brister i hur kommunen hanterade anmälningar och gjorde sina utredningar kring barn som for illa, säger Gert Knutsson, huvudsekreterare i Tillsynsutredningen.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista