Sd diskuterar kommunpolitiskt program

Kommuner ska få folkomrösta om flyktingmottagning, mångkulturella lovdagar i skolan ska förbjudas och moskéer ska inte få byggas. Det är några av förslagen i Sverigedemokraternas kommunpolitiska program som partiet ska besluta om i helgen när företrädare träffas i halländska Getinge.

– Vi har fått en del kritik för att vår politik under det här året har spretat lite, så det här är ett försök att avhjälpa det, säger Jimmy Åkesson, Sverigedemokraternas ordförande.

Finns i 120 kommuner
Sverigedemokraterna finns sedan valet i 120 kommuner, en framgång som också har lett till problem för partiet att upprätthålla politisk verksamhet i alla kommuner.

Därför innehåller programmet också förslag som rör allt från äldreomsorg, miljöfrågor, skola och barnomsorg. Men nästan alla områden genomsyras av partiets kärnfråga, invandringspolitiken.

– Det här är ett försök från Sverigedemokraterna att visa att ”vi är ett parti som bryr oss om mer än invandringspolitiken.” Men tittar man så märker man att invandringspolitiken smyger in i många punkter, säger Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo.

Förslag på slopad modersmålsundervisning
Exempel på det är stopp för modersmålsundervisning i förskolor och skolor, förbud att bygga hus som avviker från vad man kallar svensk eller västerländsk byggnadstradition, till exempel moskéer.

Kulturstödet till vuxna ska enbart gå till bibliotek eller kultur som lyfter fram det svenska kulturarvet eller stärker den svenska identiteten.

Men hur det svenska ska definieras, oavsett om det gäller hus eller kultur har Jimmy Åkesson svårt att sätta fingret på.

– Det är en generell riktlinje snarare än något konkret, säger han.

Mångkulturellt bokslut
Detsamma gäller definitionen av ett mångkulturellt bokslut som varje kommun ska upprätta för att, som Jimmy Åkesson menar, öka öppenheten när det gäller vad invandringen faktiskt kostar.

– Det får vara upp till varje kommun att avgöra hur djupt man vill gå i det här, men en sak kan vara att man tittar på flyktingmottagandet ett antal år tillbaka och se dels vad det har kostat, hur många som är självförsörjande och hur många som lever kvar i kommunen. Sedan kan man titta på vad massinvandring till en kommun kan betyda för trygghet och för den sociala verksamheten.

Men vad som ska ingå i det bokslutet kan Jimmy Åkesson inte säga.

– När vi ställer sådana här förslag ute i kommunerna, kommer de förstås att se väldigt olika ut.

Kommuner ska kunna vägra mottagande
På en punkt är han däremot tydlig. Den senaste tidens debatt om hur flyktingmottagningen ska fördelas jämnare mellan kommunerna kan lösas enkelt genom att kommuner ges rätten att vägra att ta emot flyktingar, inte minst efter beslut i frågan i en kommunal folkomröstning.

– Det är ett stort problem och som inte har sin grund i kommuners ovilja att ta emot flyktingar, utan har sin grund i att staten bedriver en alltför vidlyftig invandringspolitik. Det kommer för många invandrare och vi har inte kapacitet att ta emot dem. Ett sätt att sätta press på staten från kommunernas sida är helt enkelt att vägra att ta emot dem och då måste staten ändra sin politik, säger Sverigedemokraternas ordförande Jimmy Åkesson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".