Ghana: Brist på mat efter översvämning

Ghana i Västafrika är ett av de länder i Afrika som drabbades värst av kraftiga regn och översvämningar för en månad sedan. I norra Ghana dränktes jordbruksmark i vatten och hus av lera kollapsade. Omkring 300 000 människor har drabbats och minst ett 30-tal människor har dödats.

Bönderna i norra Ghana lider nu av brist på mat och inga nya skördar väntas förrän nästa år.

Så fort översvämningarna kommer på tal blir samtalet livligt. Byborna överger till och med det egna språket buli och börjar prata engelska, de bybor i Sin-esi i norra Ghana som drabbats så hårt av årets översvämningar.

Regnet raserade
Från maj till augusti bad bönderna om regn. När de till slut blev bönhörda öppnade sig himlen och dränkte den odlade marken i vatten, raserade vägar och broar och fick hus av lera att kollapsa.

Jamka Allah och Ajumpo Ajanka har sex barn tillsammans. Sent en kväll när fyra av barnen som sover i samma lerhus hade gått och lagt sig så kollapsade huset och rasade in över dem. Tre av barnen klarade sig ut, men inte den äldste 18-årige Adjubi.

Den 14-årige sonen Apunsa berättar att hur familjen tillsammans lyckades få ut ett annat syskon som skadades, men den äldste brodern Adjubi dog genast när taket rasade in över honom.

Nu har familjen förlorat sin äldste son som odlade sin egen mark och hjälpte sina yngre syskon med skolarbetet. Och allt som har satts i marken har förstörts av regnet.

Rädsla för nya regn
Hela familjen sover nu i ett provisoriskt hus av gräs. Redan nu är det brist på mat. Hur de ska klara att hela året fram till nästa skördeperiod vet de inte. Fortfarande faller enstaka kraftiga regn och snart kommer den svalare perioden, hamatan.

– Vi är rädda för nya översvämningar, berättar Jamka Allah i Sinesi i norra Ghana. Vi väntade oss aldrig något regn när det kom och nu står vårt hopp till Gud att det inte ska hända igen.

Margareta Svensson, Tamale, Ghana
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista