Presidentkandidater söker stöd hos den kristna högern

Representanter för den kristna högern har samlats i ett möte Washington i helgen. På mötet framträder samtliga republikanska presidentkandidater för att försöka vinna stöd från den inflytelserika väljargruppen.

Nationalsång och bön inledde mötet i Washington, där ett par tusen företrädare för den kristna högern har samlats i helgen för att diskutera moralfrågorna i valet och för att granska de republikanska kandidaterna.

Abortmotstånd en viktig fråga
Mötet utvecklades till rena tävlingen i vem som är mest hårdför motståndare till aborter och homoäktenskap.

– Jag har alltid varit mot aborter, pro-life, sa senator John McCain och tillade att han är den ende kandidat som alltid stått fast vid sitt abortmotstånd.

Skådespelaren och förre senatorn Fred Thompson möttes av stående ovationer när han sa att det första han skulle göra som president vore att be till Gud. Thompson betonade också att han inte kommer tillåta en liberal abortlagstiftning.

Nomineringen ett öppet lopp
På den republikanska sidan är nomineringen till presidentkandidat fortfarande ett helt öppet lopp.

Opinionsmätningarna leds av Rudy Giuliani med ungefär 20 procent av väljarstödet, men hans ledning är knapp och att få stöd från den inflytelserika kristna högern kan bli helt avgörande inför primärvalen om mindre än tre månader.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se