Krav på alternativ till antibiotika

De motståndskraftiga bakterierna sprids nu allt snabbare globalt. Flera röster höjs för att skynda på utvecklingen av alternativ till antibiotikan. En av de första studierna av resistens på den afrikanska kontinenten, gjord i Tanzania, visar att barn på sjukhus i högre utsträckning dör av bakterieinfektioner där medicinerna inte biter, än av den vanliga malarian.

Doktor Björn Blomberg från Bergens universitet har gjort studien.

– Ingen av de mediciner de har tillgängliga verkar på allvarliga infektioner. Det är ett grundläggande fattigdomsproblem, säger doktor Björn Blomberg vid universitetet i Bergen.

Växande problem
Det här är en av de första undersökningarna av antibiotikaresistenta bakterier hos barn från den afrikanska kontinenten, och den bidrar till bilden av de motståndskraftiga bakterierna som ett växande globalt problem.

Professor Otto Cars leder det internationella antibiotikanätverket React. Han tycker att det är skräp att antibiotika fortfarande kan säljas fritt utan recept och regler både i utvecklingsländerna och i flera västländer.

– Jag tycker att det är uppseendeväckande att EU trots att man har skrivit så mycket om det här och faktiskt arbetat väldigt målmedvetet på många fronter mot antibiotikaresistens, att det fortfarande är så att man i vissa länder tillåter att sälja antibiotika utan recept. Det är något som EU borde ha tagit hand om för länge sedan, säger han.

Statlig fabrik
Eftersom läkemedelsindustrin visat mycket ljumt intresse för utveckling av alternativ till antibiotika tycker både React och Världsinfektionsfonden att en statlig läkemedelsfabrik vore bra i Sverige.

– Det kanske är utopiskt, men Sverige har en stor roll att spela inom EU i alla fall. Antibiotika passar inte in i ett marknadsstyrt system, eftersom vi måste vara återhållsamma med användningen. Alltså ska inte en sådan här läkemedelsutveckling vara vinstdrivande.

Det som nu har rapporterats från Tanzania skulle mycket väl kunna hända i Sverige om tio år. Att svenska barn dör på sjukhus för att vi inte har några läkemedel. Det kan till och med komma ännu tidigare. Vi har ett stort ansvar i Sverige och i de rika länderna för att få igång en läkemedelsutveckling av antibiotika mot just de här bakterierna, säger professor Otto Cars.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista