Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Lyckat projekt gav alla hemlösa lägenheter

Publicerat söndag 5 januari 2003 kl 08.58
I Sverige finns omkring 9 000 hemlösa. Problemen är störst i Stockholm, Göteborg och Malmö men finns också i mindre städer. I Kristinehamn i Värmland finns ett lyckat projekt för kommunens hemlösa. Alla de som varit utan egen bostad har fått lägenheter.
Conny Eriksson är en av de som fått ett eget hem, och det blev vändpunkten i hans liv. – Jag bodde hos kompisar, hit och dit, eftersom jag blev vräkt på grund av mitt otroliga alkoholberoende som jag hade, säger Conny Eriksson. Jobb och lägenhet I ett år har nu Conny Eriksson bott i sin lägenhet. Nu har han också fått ett jobb igen som kock på restaurang Hugg in i Kristinehamn. Vägen tillbaka har varit svår och det hade aldrig gått utan stödet från familjen. Inte heller hade han klarat det utan bosamordnarna och arbetskamraterna. – Jag har varit nykter i tre månader, och det finns vissa saker som jag inte vet något om, där jag inte vet hur jag ska bete mig eller göra. Då är det väldigt viktigt att de finns där. Samordnaren sköter snacket I Kristinehamn har kommunens alla 39 bostadslösa fått lägenheter. Bosamordnarna på socialförvaltningen sköter kontakten med fastighetsägarna och är ansvariga för att allt kring lägenheten funkar. Lägenheterna är medvetet spridda i olika kvarter. För att minska risken för att det ska bli stökigt, säger bosamordnaren Krister Nyström. Han träffar de före detta hemlösa flera gånger i veckan, och menar på att det är en orsak till att det gått så bra. – Delvis tror jag att det är mycket av den här tillsynen, och arbetssättet vi jobbar på. att vi finns bland dem och hjälper till och stöttar dem, och kommer direkt på störningsrapporter. Vi är hyresvärdens högra hand, säger Krister Nyström bosamordnare i Kristinehamn. Kräver inte drogfrihet I projektet ingår även en kurs i grundläggande samhällskunskap, i bland annat hushållskunskap och data. Många av de före detta bostadslösa har eller har haft missbruksproblem. Men det är inget krav att vara drogfri för att få en lägenhet. – För att kunna bli drogfri, så måste man ha en dörr att stänga. Sedan kan man gå in på plan två och försöka få bort drogmissbruket. Man klarar aldrig det om man inte har en lägenhet och är hemlös, säger Krister Nyström.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".