"Mugabe ett hinder för Afrikatoppmöte"

På det avslutade EU-toppmötet i Lissabon handlade en del av korridordiskussionerna om det kommande toppmötet mellan EU:s och Afrikas alla regeringschefer. Problemet är hur EU:s regeringschefer ska göra om Zimbabwes diktator Robert Mugabe kommer till mötet.

Sveriges statsminister vill ha att EU ska agera tillsammans i den känsliga frågan.

– Jag hyllar idén att vi gör ett kollektivt beslutsfattande och inte låter externa aktörer splittra EU så att vi får 27 regeringar med 27 olika ageranden. Jag har bett den portugisiske ordföranden att framföra det som jag tror många känner, att vi helst inte ser att Robert Mugabe kommer och framför allt att han inte ges någon sorts ledande plattform, ens om han skulle komma hit, säger Fredrik Reinfeldt.

– Men jag tycker inte att vi ska ge en man veto över möjligheten för två kontinenter att träffas, det finns 53 stater i Afrika. Vi har väldigt många viktiga frågor att diskutera kring frihandel, migration, bistånd och utveckling. Det är viktigt att mötet kan få komma till stånd.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har redan sagt att han inte kommer om Robert Mugabe kommer. Hur kollektivt är det?

– Det är inte kollektivt. Det är naturligtvis historiska, koloniala saker som ligger till grund för att just Gordon Brown sa som han gjorde.

Men då är väl redan EU splittrat?

– Man behöver inte göra det värre. Det är trots allt viktigt att vi försöker hedra detta. Att vi håller ihop bakom sittande ordförandeskap. Socrates har i dag sagt att han om mötet kommer till stånd kommer att ha en särskild panel kring mänskliga rättigheter, så att vi ovanpå alla andra viktiga diskussioner kan få diskutera mänskliga rättigheter i en dialog med afrikanska stater. Det tycker jag är mycket bra.

Men Storbritannien får ju, som i så många andra frågor, ett undantag?

– Ett självvalt undantag. Men återigen, är det det EU vi vill se, där 27 regeringschefer fattar 27 olika beslut? Då kan vi inte hävda att vi har ett starkt europeiskt samarbete där vi agerar samfällt.

Herman Melzer, Lissabon
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista