Försiktig satsning på solel i Gislaved

Samtidigt som vindkraften går starkt framåt i Sverige så går det betydligt trögare för solelen. Orsaken är att kostnaderna fortfarande är höga. En av få kommuner som nu ändå väljer en försiktig satsning på solel är Gislaved som invigde sin nya anläggning på torsdagen.

– Jag och Marie vill härmed förklara Gislaveds första, och inte sista, solkraftsanläggning, invigd, sa kommunalrådet Niklas Palmgren.

Passande nog skiner solen över Gislaved när kommunalrådet Niklas Palmgren rycker undan skynket vid solenergianläggningen. 45 solpaneler har monterats upp på taket till en av elbolagets transformatorstationer.

Markerar grön el
Effekten är blygsam, elen räcker till fem, sex fastigheter, men för det kommunala bolaget är det ett sätt att markera inriktningen på grön el, menar vd Anders Axelsson.

– Det är en spännande teknik, vi vill gärna se hur den fungerar, vi vill lära oss om den och se vilka möjligheter den har. Samtidigt är det ju en av de absolut renaste energiproduktionsanläggningarna som finns.

Än så länge är Gislaved ganska unika i sin satsning på solel. Det finns bara ett fåtal liknande anläggningar i landet, där elen går ut i allmänna elnätet. Orsaken är de höga kostnaderna för solcellerna, menar Svante Söderholm på Energimyndigheten.

– Priset på solel är idag helt avgörande. Man kan inte som kommersiell aktör räkna hem kostnader med dagens elpris.

I andra delar av världen ser det annorlunda ut och om de statliga bidragen blev bättre så skulle priserna skulle kunna sänkas och ge solelen en bra skjuts framåt även i Sverige.

– Om man har statliga styrmedel får man snabbt upp produktionen. Ett exempel på det är Tyskland, där är solceller väldigt stort, säger Svante Söderholm.

Tror på solenergin
Även om det kommer ta några år, kanske fem till tio år innan tekniken är utvecklad och priserna sjunkit, så tror Energimyndigheten att solelen ändå har en framtid, just genom den obegränsade tillgången. I Gislaved hoppas Anders Axelsson på att den lilla anläggningen bara är början.

– Vi vill ju testa tekniken och om marknaden är intresserad av elen och är det så att det finns ett intresse kommer vi kunna gå vidare och bygga mer, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se