Krismöte i Turkiet efter stridigheter

12 turkiska soldater och 23 rebeller har dödats i sydöstra Turkiet, i sammandrabbningar mellan armén och kurdiska separatistgerillan PKK. Ytterligare 16 soldater skadades, uppger den turkiska militären. PKK-gerillan hävdar också att man har kidnappat turkiska soldater.

USA:s president George Bush fördömde på söndagen den kurdiska rebellgruppen PKK:s attacker mot Turkiets militär.

I ett uttallande sade Bush att anfallen är oacceptabla och måste få ett slut nu.

Soldaterna utsattes för ett bakhåll i närheten av byn Daglica, som ligger precis vid den irakiska gränsen. Striderna rapporteras fortfarande pågå understödda av stridshelikoptrar och Turkiet har också avfyrat granater över gränsen in i Irak.

Kidnappade turkiska soldater
En ledare för det terrorstämplade PKK hävdar att gerillan har kidnappat flera turkiska soldater, men det har inte kommenterats av Turkiet.

Striderna ägde rum i provinsen Hakkari, alldeles i närheten av gränsen mot Irak och premiärminister Recep Tayyip Erdogan har sammankallat det nationella säkerhetsrådet till ett krismöte, för att diskutera hur Turkiet nu ska agera.

Striderna är bland de blodigaste på mer än tio år och just nu samlas människor till spontana demonstrationer, bland annat i Istanbul, för att Turkiet ska gå in militärt i norra Irak, där PKK-gerillan anses ha baser.

Sköt granater
Det har kommit rapporter om att den turkiska militären tidigare på söndagen sköt granater in i norra Irak, men det är inte klarlagt huruvida det hade med striderna att göra.

I onsdags röstade det turkiska parlamentet med stor majoritet för att ge armén grönt ljus att gå in militärt i norra, kurdkontrollerade Irak, trots Iraks och omvärldens högljudda protester. Turkiet har 100 000 soldater i omrdet.

PKK-gerillan anses ha baser där, omkring 3 000 gerillamedlemmar tros ha förskansat sig i de otillgängliga bergen på den irakiska sidan av gränsen och från baserna utför de sedan attentat in i Turkiet, mot både militära och civila mål.

”Invasion inte nära”
Efter parlamentsomröstningen i onsdags sa premiärministern att en invasion inte nödvändigtvis var nära förestående, men dagens brutala attentat lär piska upp opinionen här i Turkiet ytterligare.

Minst 45 människor har den senaste månaden dödats i attacker som PKK-gerillan sägs ligga bakom och värnpliktigas begravningar förvandlas till protester mot vad man anser är regeringens flathet mot gerillan och mot USA, som befarar att en turkisk invasion skulle kunna orsaka kaos i den enda lugna delen av Irak.

I parlamentsvalet i somras röstade mer än hälften i de kurdiska delarna av Turkiet på det regerande AK-partiet, och kurderna är nu för första gången ordentligt representerade i den turkiska regeringen.

Vill sabotera
Bedömare menar, att PKK-gerillan ser kurdernas deltagande i den demokratiska processen som ett hot, och att de senaste attackerna är ett försök att sabotera den utvecklingen, öka motsättningarna och radikalisera den kurdiska befolkningen.

Dagens attack är extra symbolisk eftersom den sker samma dag som en folkomröstning om reformer av grundlagen.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se