Byggföretag väntar på efterfrågan innan de bygger

Byggföretagen köper på sig tomter i attraktiva tillväxtområden och avvaktar rätt tillfälle att börja bygga. Ett sådant exempel är Norrköping och Linköping. Exempelvis skulle en ny bana för snabbtåg mellan Stockholm och Norrköping och Linköping kunna sätta fart på byggprocessen.

– Den psykologiska effekten är ganska stor, de orter som berörs av banan skulle känna att de är med på tåget och att man tillhör de orter där man satsar på investeringar och transportmedel. Det skulle påverka etableringen i den här regionen och det i sig påverkar bostadsefterfrågan, säger Mats Karlsson, regionchef på JM i Linköping.

Påverkar det era egna investeringsbeslut på något sätt?

– Det kommer det sannolikt att göra. De styrs i allt väsentligt av efterfrågan på bostäder.

Byggföretagen bevakar noga vilka regioner och områden som har potential och kraftigt förbättrade kommunikationer i ett hett tillväxtområde är en av de saker som påverkar viljan att sätta spaden i jorden allra mest.

Väntar in säker efterfrågan
Byggföretagen köper ofta upp tomter, men bygger först när det finns en säker efterfrågan, vilket i sin tur sätter igång en positiv spiral. En förutsättning för att flyttlassen ska börja rulla i en viss riktning och företagen etablera sig är att det finns både bostäder och lokaler tillgängliga.

Enligt Göran Cars, professor i samhällsplanering på Kungliga tekniska högskolan, KTH, är beteendet lätt att förstå.

– Det gäller att vara analytisk på det sättet genom att förstå vilka orter som har tillväxtpotential och vilka som inte har det. När man sedan har identifierat vilka orter man tror kommer att växa, måste man snabbt komma ut på banan. Någon annan får gärna testa först, så att man ser att det finns en marknad och en efterfrågan. Sedan gäller det att snabbt dit, annars blir man akterseglad av andra, säger han.

Närhet till Stockholm höjer priset
Om en ort blir tillräckligt attraktiv följer alltid en prisuppgång i priserna på bostäder. Mattias Ottoson är kommunalråd i Norrköping och han ser en koppling mellan närheten till Stockholm och hur priset på bostäder utvecklas.

– Från att ha gått från ett lågt läge, så ökar det. Vi är dock inte i närheten av Stockholm och Göteborg, storstadsområdena, säger Mattias Ottoson, kommunalråd i Norrköping.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista