Hjälpen når inte fram med till översvämningsoffer i Ghana

Ett tjugotal afrikanska länder har drabbats av svåra översvämningar i år, allra värst drabbade är Sudan, Ghana och Uganda. I norra Ghana i Västafrika har 300 000 människor drabbats av förstörda grödor, kollapsade hus, vägar och broar.

Trots att det mesta av regnet nu är borta, så kommer man att få leva med konsekvenserna i minst ett halvår framöver. Eftersom årets skördar har uteblivit hotar nu hungersnöd. Än så länge har bara en liten del av nödhjälpen kommit fram.

– Den hjälp som kom var för liten, säger Ampopo i byn Sin-esi i norra Ghana. Hur ska små skålar med ris kunna hjälpa en hel familj vars hus har kollapsat av regnet, undrar hon.

Har inte fått någon hjälp
En annan kvinna, Anisim, säger att det går an att klaga över att man fått för lite. Hennes familj har inte fått någon hjälp alls. Trots att fattiga småbönder som hon som ska prioriteras för nödhjälp.

Floden Vita Volta var fyra gånger så bred som vanligt när översvämningarna var som värst. I byarna var vattnet meterhögt. Nu har det sjunkit undan, men överallt ser man fortfarande vattenskadade och uttorkade grödor och en del byar och samhällen är fortfarande avskurna eftersom vägar och broar har rasat.

Behovet av hjälp är större än man hade räknat med, men det som har kommit fram är för lite, medger Joseph Abarike, regionsekreterare på Röda korset i den nordligaste regionen i Ghana.

Alla inblandade, regering och andra organisationer, skyller på bristande katastrofberedskap. Röda korset har till exempel inte nått ut med någon hjälp alls ännu, men har registrerat en del av behovet.

Hjälpen kommer för sent
Filtar och hjälp med rent vatten och toaletter står på listan. Liksom mat, men man anar att det kommer att vara för lite och för sent.

– Risken för en hungersnöd är överhängande, säger Joseph Abarike. Om inte bönderna också får annan hjälp fram till juniskörden.

Margareta Svensson, Tamale, Ghana
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista