Rikspolisstyrelsen vill ha specialstyrka

Den organiserade brottsligheten måste bekämpas med nya metoder. Det anser Rikspolisstyrelsen, som vill få igång en särskild nationella styrka på upp till 300 poliser.

Rikspolischefen Stefan Strömberg säger att det är bråttom.

– Vi kan inte vänta på att det ska inträffa brottsliga handlingar. Vi måste utgå från att det här är personer, organisationer och grupperingar som bedriver i allt väsentligt kriminell verksamhet och vi måste ligga i framkant, följa dem och slå till där de är som svagast, för största möjliga effekt.

Redan nu kan Rikspolisstyrelsen leda och styra spaning och utreda grov organiserad brottslighet. Men det mesta jobbet sker ute på de 21 olika polismyndigheterna i landet.

300 poliser
Ineffektivt när man har med nätverk av kriminella som opererar över hela landet, anser RPS, som i förra veckan vände sig till justitiedepartementet med förslaget att en nationell styrka inrättas, ledd av RPS och bemannad med upp till 300 poliser.

Justitieminister Beatrice Ask är avvaktande till förslaget.

– Vi gör en rad olika insatser för att bekämpa grov organiserad brottslighet bättre och det är viktigt att polisen arbetar med de frågorna. Men några större omorganisationer är inte planerade, säger hon.

Finns andra vägar
Får inte rikspolismyndigheten som den vill finns andra vägar att gå, säger Stefan Strömberg.

– Idén är ganska långtgående och sedan finns det möjligheter som vi har inom ramen för de bestämmelser som finns nu, till exempel att skapa en betydligt mer sammanhållen och väl fungerande kriminalunderrättelseverksamhet i landet. Där har Rikspolisstyrelsen möjlighet att göra det och det kommer vi att göra i vilket fall, förstärka samordningen mellan polismyndigheterna. Men det är klart, det blir inte lika bra, säger Stefan Strömberg, Rikspolischef.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista