Sydkorea ökar trycket i diplomatin

Sydkorea ökar trycket i sina diplomatiska ansträngningar att lösa den kris som har uppstått kring Nordkoreas kärnkraftsprogram. Regeringen i syd sänder högt uppsatta sändebud till Ryssland, USA och Japan. Från Nordkorea kommer på samma gång uttalanden som ger stöd för medling.
Den nordkoreanska nyhetsbyrån meddelade i dag att de högsta militära ledarna i landet kallats in till ett extra möte. I uttalandet sas att Nordkorea måste öka sin militära slagkraft. Detta krigiska budskap kontrasterar mot en annan formulering i nyhetsbyråns text. Där gav den officiella nyhetsbyrån sitt stöd till initiativ som kan leda till en uppgörelse med USA. Åter och åter, senast i dag anklagas USA av de kommunistiska nordkoreanerna för att försöka avväpna landet. USA i sin tur sänder senare den biträdande utrikesministern James Kelly till Sydkorea. Kelly är den senaste högt uppsatte amerikanen som besökt Nordkorea. Det var under Kellys överläggningar i Pjongjang i oktober förra året som nordkoreanerna avslöjade att de höll på med ett hemligt kärnvapenprogram. Det var det avslöjandet som efter hand har lett till den nuvarande krisen. USA avbröt överenskomna oljesändningar till Nordkorea. Nordkorea svarade med att aktivera en slumrande kärnkraftsreaktor och körde ut FN:s atomenergi-inspektörer. Sydkorea har en trepunktsplan som skulle innebära eftergifter från såväl USA som från Nordkorea. Nordkorea måste upphöra med kärnenergiprogrammet och USA skulle i gengäld åter föra in olja till Nordkorea, det är förslagets huvudinnehåll. Sydkorea har tidigare inte alls visat samma offensiva attityd när Nordkorea skapat kriser, men ökande antiamerikanska stämningar gör att Sydkoreas regering nu anser sig behöva agera med större tyngd.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista