Fyra partier vill ha fjärrvärmekonkurrens

Snart kommer regeringens proposition om en ny fjärrvärmelag. Den kontroversiella frågan är om det ska bli konkurrens i fjärrvärmenäten med fler värmeleverantörer. Nu finns det enskilda motioner i riksdagen, från fyra partier som kräver det.

Moderaten Staffan Appelros, litar dock inte på att regeringen öppnar för konkurrens i näten.

”Måste få bort monopolet”
– Man måste se till att släppa in flera leverantörer på de här näten. Vi måste få bort det monopol som nu ligger kvar på fjärrvärmenätet, säger han.

Staffan Appelros ger exempel från Sysav i Malmö, som tvingades sälja värme från malmöbornas hushållssopor för 15 öre per kilowatt till E-on som har monopol. E-on sålde sedan tillbaka för 45 öre per kilowatt.

Frågan om konkurrens i fjärrvärmenäten är den kontroversiella frågan när regeringen snart lägger fram förslag om ny fjärrvärmelag. Ändå har regeringen ingen uttalad ståndpunkt i frågan och nu finns det motioner från fyra partier som kräver konkurrens; moderaterna, folkpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet.

Vill sälja spillvärme
Stora svenska industriföretag vill sälja sin spillvärme och folkpartiets Jan Ertsborn, tycker att det vore bra.

– Här ska vi ha näten öppna för konkurrens. Dels tror jag att konsumenterna tjänar på det och vi övriga tjänar också på det eftersom vi kan ta tillvara energi som annars går till spillo helt och hållet eftersom den inte används, säger han.

Staffan Appelros från Malmö har beräknat att fjärrvärmekostnaden för konsumenterna här skulle kunna halveras om det blev konkurrens.

Inte aktuellt för två år sedan
Nu finns det alltså krav från fyra partier om fjärrvärmekonkurrens. För två år sedan kom en statlig utredning som inte ville ha det. Staffan Appelros är inte säker på att regeringen heller vill ha konkurrens.

– Jag hoppas att det blir så men jag är inte alls säker med tanke på den tidigare fjärrvärmeutredningen som gjordes. Den ledde inte till något, säger Staffan Appelros, riksdagsman för moderaterna.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista