Fark-gerillaman mördad i Kosovo

Tre kosovoalbaner har skjutits till döds i Kosovos nästa största stad. Rivalitet mellan olika gamla gerillaförband som nu är politiska partier och antagligen också affärsuppgörelser ligger bakom morden.
De tre männen färdades i en bil och strax utanför staden Pec. På äkta ganstermanér öppnade okända gärningsmän eld med atomatvapen från två förbipasserande fordon. Brottsplatsen spärrades snabbt av men spaningarna efter gärningsmännen har hittills inte gett något resultat. Medlem i Fark-gerillan Den mest kände av de tre mördade männen är Tahir Zemaj som under kriget var överste och ledare för en gerilla kallad Fark i västra Kosovo. Fark och UCK var rivaliserande gerillaförband och blev efter kriget olika politiska partier. Kort efter krigets slut sommaren 1999 mördades fyra av Zemajs anhängare. Zemaj vittnade mot de utpekade gärningsmännen som senare också fälldes och dömdes till fängelse för morden. Varnad sedan tidigare Den första varningen fick Zemaj i augusti i fjol då han besköts på en bar i hemstaden Pec men skadades bara lindrigt. Den här gången undkom dock inte Zemaj som dödades omdelbart tillsammans med sonen och en annan släkting. Kan vara affärer Om det bara är obetalda politiska räkningar eller också ljusskygga affärsuppgörelser är som vanligt svårt att särskilja på Balkan. Den politiska situationen är labil och mord och vendettor förekommer så gott som varje vecka. EU:s utrikespolitiske talesman har sagt att Kosovos internationella status snart måste slås fast, Kosovo är formellt en del av Serbien men ställt under FN-mandat. Ett uttalande häromdagen från Kosovos premiärminister att Serbien bara ska få observationsstatus vid förhandlingarna om Kosovos framtid har rört upp känslor inte bara i Belgrad utan också i Bryssel.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".