Sajt mot kränkningar på nätet lever vidare

Den nedläggningshotade sajten Squill.se, som ska varna för kränkningar på nätet, kommer att drivas vidare av BRIS. (P3 Nyheter)

Drygt 85 000 anmälningar där barn misstänker att vuxna har tagit kontakt med dem på nätet, kom in till sajten under testperiod på sju månader, visar intern rapport från BRIS som P3 Nyheter tittat på.

Många som har skrivit till BRIS på sajten beskriver övergrepp, säger Olof Hülpers, jurist på BRIS.

– För oss är bilden tydlig, att det finns ett behov av ett verktyg där de kan hjälpa varandra, säger Olof Hülpers.

Flera exempel på övergrepp
En del är påstridiga ”Han vill se mig webbcamen”, andra hotar ”Han hotar med att sprida virus om han inte får se mina bröst”.

I 2 400 texter som har kommit in till Squill finns flera exempel på övergrepp.

– Om man ser i relation till de rapporter som vi gått igenom så är siffran hög. Barn och ungdomar upplever att de blir utsatta på ett eller annat sätt vid kontakter ute på nätet.

Det har varit ovisst om sajten skulle få vara kvar efter att Datainspektionen sagt att den är olaglig. Brott får bara rapporteras till polisen.

Länkar till polisen
Nu har BRIS ändrat på sajten och länkar till polisen om någon ska anmäla ett brott.

– Definitionen på brott framgår ju av brottsbalken i svensk lagstiftning, men om man tittar på det barn och ungdomar upplever på nätet, så är det inte alltid barn upplever att de är utsatta för ett brott.

– Det är svårt att veta när man är utsatt för ett brott i vissa lägen. I Squill stoppar barn in information om vad de upplever, men det betyder ju inte att det alltid är ett brott.

Godkänns av Datainspektionen
I den nya versionen Squill 2 ska BRIS och Datainspektionen vara överens från början, säger Olof Hülpers.

– Innan vi lanserar version två så kommer vi att ha en diskussion och genomgång med Datainspektionen om hur tjänsten kommer att se ut innan den lanseras, och få ett okej innan vi gör det.

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".