Världsbankschef presenterade ny linje

Världsbanken och IMF, internationella Valutafonden, har båda haft sina årsmöten i Washington under den gångna helgen. Världsbankens nye chef Robert Zoellick presenterade direkt en ny inriktning för bankens arbete. IMF:s möte dominerades av kritik om ineffektivitet och orättvisor i hur fonden styrs.

För personer som lever på under en dollar per dag är tillväxten i jordbrukssektorn fyra gånger viktigare än tillväxten i andra sektorer.

Det var ett av argumenten som Världsbankens nye chef, amerikanen Robert Zoellick använde under sitt första årsmöte som chef för banken, för att motivera en av bankens nya huvudstrategier, nämligen att satsa mycket hårdare på att få tillväxt framförallt i jordbrukssektorn i fattiga länder.

”Nytänkande behövs”
Zoellick vill nu också se till att privata finansiärer kan bidra med mer pengar till Världsbankens verksamhet. Och även om det kan vara kontroversiellt för vissa medlemsländer så menar Zoellick att de måste vara beredda att tänka nytt när det gäller den viktiga finansieringsbiten.

Han vill också att världsbanken ska ta sig an de globala klimatproblemen på ett tydligare sätt.

När det gäller systerorganisationen IMF:s möte i Washington har det varit mer kantat av kontroverser. Där avgår ju snart spanjoren Rodriga Ratos som chef, och ersätts av fransmannen Dominique Strauss Kahn.

Flera länder kräver mer formell makt
Fransmannen kommer att få att göra. Under mötet i Washington krävde nämligen starka ekonomiska länder som Brasilien, Indien och Nigeria mer formell makt i IMF.

Under IMF:s möte skrev organisationen också ner sina förväntningar för den globala ekonomiska tillväxten för nästa år, från 5,2 till 4,8 procent.

Anledningen är den skadliga effekt som den amerikanska bolånekrisen förväntas få på världsekonomin och här fick IMF ledning kritik från flera medlemsländer för att inte agera tillräckligt hårt mot kriser inom utvecklade ekonomier som t ex USA.

Värdet på olika valutor
Finansministrarna i de ledande industriländerna i G7-gruppen möttes också under helgen i Washington. Här handlade det mycket om olika valutors värde.

G7-gruppen uppmanade Kina att höja sin valutas värde för att handelskonkurrensen skulle ske på mer lika villkor. Det höjdes dock på vissa ögonbryn när samma uppmaning inte riktades mot USA, vars dollar för tillfället är väldigt svag.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista