President Hu Jintao presenterade Kinas mäktigaste män.

Nya namn i Kinas partitopp

I Kina har kommunistpartiet nu meddelat vilka som fått de attraktiva posterna i den viktiga politbyrån och dess mäktiga ständiga kommitté. Urvalet representerar olika falanger inom partiet, och flera i den nya politbyrån än någonsin förut har familjeband till andra höjdare inom partiet.

President Hu Jintao läser upp namnen på Kinas mäktigaste män. Alla är förväntade namn och av fyra nya män i den politbyråns ständiga utskott är tre så kallade ”prinsar”. De är födda i kommunistpartifamiljer och har fått hjälp i sina karriärer av sin bakgrund i partieliten.

”Prinspartiet” kallas den här gruppen inom kommunistpartiet, och det är en växande grupp.

Innehar den verkliga makten
Politbyrån är det högsta organet inom det styrande kinesiska kommunistpartiet. Politbyråns ständiga utskott består av nio personer och de har den verkliga makten i Kina.

Förutom de så kallade prinsarna finns en annan stark grupp representerad i den nya politbyrån: gemensamt för personerna i den gruppen är att de precis som den nuvarande partisekreteraren och presidenten Hu Jintao gjort karriär inom kommunistpartiets ungdomsorganisation.

De flesta i politbyrån är i femtio och sextioårsåldern, och nytt för i år är att alla 23 är män. Många av dem har erfarenhet av att styra Kinas ekonomiskt blomstrande kustprovinser.

Byter till lojala medarbetare
För president Hu Jintao är det här ledarskiftet ett viktigt tillfälle att byta ut personer lojala mot de förre presidenten Jiang Zemin, mot dem som står honom själv nära.

När Kinas nästa president väljs ut vid nästa partikongress om fem år förväntas han också komma från den här innersta kretsen av kommunistpartiet.

Trots att det finns olika mäktiga falanger inom partiet, så har de inte i första hand olika politiska profil, utan handlar mest om vem man har att tacka för sin karriär.

Trolig presidentstrid
De två nya stjärnor som alla har ögonen på nu är Li Keqiang, som är den som Hu Jintao helst skulle se som sin efterträdare. Han är just nu partisekreterare uppe i Kinas rostbälte i norr.

Den andre är Xi Jinping, som just nu är partisekreterare i Kinas finanshuvudstad Shanghai. Det är med all sannolikhet mellan de här två som striden kommer att stå om vem som blir Kinas näste president.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".