Brittiska trupper till Mellanöstern

Enligt flera Londontidningar kommer Storbritannien under veckan formellt kungöra att man sänder uppemot 20 000 man till området kring Persiska viken.
30 brittiska sjukhus kommer också att få order att förbereda sig för att kunna ta emot skadade från ett krig. Enligt en del uppgifter kommer de första trupperna att skickas iväg om tio dagar. Britterna letar också efter lastfartyg för att frakta stridsvagnar och annan krigsmateriel. Ett, Tor Anglia, har redan hyrts in av svenska Tor Lines. Blair tillbaks från julledigt Premiärminister Tony Blair, som återkom från julsemester i Egypten på lördagen och under den vistelsen passade på att träffa och tala Irak med både Egyptens president Mubarak och Jordaniens kung Abdallah, väntas meddela parlamentet på tisdag att den militära mobiliseringen mot Irak nu börjar. Risken för krig har minskat efter jul Men samtidigt och motsägelsefullt har vad som kallas högt uppsatta regeringskällor här sagt till media att ser risken för ett krig i Irak som mindre nu än den var före jul och hoppet om en diplomatisk lösning som större. Sådana uttalanden kan vara ett led i kampen om den brittiska allmänna opinionen, Tony Blair får inte den med sig om han framstår som inställd på krig till varje pris. Budskapet som nu sänds ut från premiärministerns kontor är att man gör allt för att hålla alla dörrar till diplomatiska lösningar öppna, men att enda sättet att få Saddam Hussein att samarbeta med FN är att bygga upp ett trovärdigt militärt hot som påtryckning.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".