Turkiet och Egypten i möte mot Irak-krig

Turkiet gör nu sitt för att försöka undvika ett krig. På söndagen besökte landets premiärminster Egypten. Båda länderna är bundsförvanter till USA men har ett gemensamt intresse av att undanröja krigshotet.
I januarivärmen i Sharm el-Sheikh på Sinai-halvöns sydspets tog Egyptens president Hosni Mubarak emot den turkiske premiärministern Abdullah Gul. Delning skulle riskera turkisk stabilitet De båda ledarna delar oron över ett eventuellt Irakkrig. Turkiet fruktar att Irak skulle falla sönder som en följd av ett krig och det skulle hota landet som har en lång landgräns mot Irak och en stor kurdisk minoritet. Skulle Irak splittras i tre delar, en sydlig, shia-muslimsk, en central, sunni-muslimsk och en nordlig, kurdisk del skulle trycket på Turkiets sydgräns bli oerhört starkt och direkt och indirekt hota den turkiska stabiliteten. Egypten å sin sida har länge varnat för att ett Irakkrig skulle få katastrofala följder för hela regionen och i bakgrunden ligger också hotet om en folklig resning mot regimen, om den nuvarande regeringen i Kairo ses som svag och undergiven gentemot USA. Turkisk premiärminister på rundresa Den turkiske premiärministern som under söndagen också träffat Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa här i Kairo befinner sig på en rundresa till viktigare länder i Arabvärlden. På lördagen var han i Syrien och på måndagen skulle han träffa kung Abdullah i Amman i Jordanien. USA har länge – hittills utan större framgång – försökt övertala sina allierade i regionen bland dem Nato-landet Turkiet och Egypten – att gå med i krigsförberedelserna. Inget arabland vill kriga mot ett annat Inget av de viktigare länderna i området är berett att gå så långt som USA vill. Att en arabisk regering skulle godkänna ett utländskt krig mot en annan arabisk regering är en tanke som är väldigt främmande för både vanliga människor och den styrande eliten här. Det är ett faktum som talar mot att de amerikanska planerna kan genomföras som Washington vill.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".