Kungen sov i tält i Thailand och försvarar talet

Kritikerna har inte fördjupat sig i mitt grundbudskap om vikten av att bygga broar, det säger kung Carl Gustaf i den första egna kommentaren till kritiken mot hans traditionella jultal som sändes i SR P1 på juldagen.
SR:s Asienkorrespondent träffade kungen i Sattahip i Thailand i dag där han deltar i det pågående stora världsscout-lägret. Sov i tält Klädd i de svenska scouternas blå skjorta och gula halsduk mötte kung Carl Gustaf på söndagen tillsammans med en grupp unga internationella scouter några svenska och thailändska journalister i ett av tälten på det stora internationella scoutlägret med 26 000 deltagare. Sedan mellandagarna och fram till på tisdag pågår detta läger i kustorten Sattahip 18 mil söder om Bangkok med deltagare från 140 länder. 550 av deltagarna kommer från Sverige. Kungen som är är hedersordförande i det svenska scoutrådet sov under natten i ett av tälten. Han umgicks med scouterna och vandrade omkring i lägret och väckte uppmärksamhet för att han framträdde med enkla manér. Kritiserade sparvar Kungen talade om sitt mångåriga engagemang i scoutrörelsen i sitt traditionella jultal som sändes i P1 på juldagen. Han kom också med en uppmaning, om att ha kraft att ta tag i sitt eget liv. Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa, sa kungen. För de formuleringarna fick han kritik från vissa håll. Orättvist, tycker han själv. – Det är alltid bra att det diskuterats men det är synd att man inte fördjupat sig i grundbudskapet, sa kungen.
Lars Gunnar Erlandson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".