USA ökar närvaron i Iraks närområde

På måndagen ska lasarettfartyget Comfort med över tusen sjukhusbäddar och tolv operationssalar lämna sin hemmahamn i USA, och häromdagen beordrades drygt 40 000 marinkårssoldater att göra sig redo för att åka från Kalifornien till Iraks närområde, rapporterar SR:s korrespondent.
– Avgörandet är nära, vi är beredda, förklarade USA:s president George Bush när han eldade upp trupper vid en armébas i Texas i fredags, och den militära uppbyggnaden sker nu enligt rapporterna tämligen snabbt. USA har just nu omkring 64 000 soldater vid Persiska viken men antalet kommer att växa kraftigt de närmaste veckorna, uppger försvarshögkvarteret Pentagon som dock inte vill avslöja hur omfattande den militära närvaron ska bli. Tidigare har befälhavaren för styrkorna, Tommy Franks, förklarat att det kommer att behövas uppemot 250 000 soldater för att genomföra ett framgångsrikt anfall, det vill säga med minimala förluster ta kontrollen över Irak, avsätta Saddam Hussein och säkra platser där det eventuellt kan finnas massförstörelsevapen. Men både inom militären och i Bushregeringen finns det röster som, trots den militära uppbyggnaden och krigsretoriken, förklarar att det fortfarande är långt ifrån säkert att det blir något krig, att FN:s vapeninspektörer först måste få genomföra sitt uppdrag och inte minst, att USA måste ha ett stabilt internationellt stöd för en eventuell attack.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista