Arbetskraftsinvandring tillåten i skogsbranschen

Skogsbranchen kommer i år att få rekrytera arbetskraft från Ryssland och Baltikum. Förra året sa Västerbottens län tillsammans med tre andra Norrlandslän nej till skogsbranschen som redan då ville få tag på arbetskraft utanför EU till skogsplanetering och röjning. Men unga vill inte jobba i skogen.
– I år har vi sagt OK eftersom vi inte har lyckats få den arbetskraft vi behöver. Det som framförallt har varit svårt är att få ner plantorna i tid, säger säger Lena Jatko länsarbetsdirektör i Västerbotten. Få tycks vilja jobba med skogsplanetering och röjning- för att lösa den arbetskraftsbrist som är blir det alltså tillåtet för skogsbranchen att i år anställa arbetskraft utanför EU:s gränser – det är framförallt balter och ryssar som tycks vara intressant för skogsbranchen. Från början av juni till augusti är behovet som störst men hur många jobb det rör sig om för länet och regionen är svårt idag att uppskatta. – Det är många under kort tid men också i småorter i glesbygden det kanske inte ens finns en by och de bor ute och det är väl många som inte är vana vid det, säger Lena Jatko.
Inga Korsbäck, P4 Västerbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".