Egyptisk opposition saknar USA:s stöd

I Egypten är den samlade oppositionen övertygad om att president Hosni Mubarak kommer att se till att det blir hans son som får efterträda honom. Oppositionen anser sig övergiven av USA och utmanaren i presidentvalet sitter i fängelse, rapporterar Cecilia Uddén från Kairo.

Den pyramidala stabiliteten är återställd. Tre års politisk aktivitet, proteströrelser, pressfrihet och hopp om en arabisk vår ser ut att vara över. På onsdag inleds rättegången mot en chefredaktör som publicerade artiklar om ryktesspridningen kring den 79-årige presidentens hälsa.

Alla jag talar med är överens om att påtryckningarna från USA upphört. Islamisterna och vänstern trodde visserligen aldrig på USA och den största smällen har liberalerna fått ta, den unge presidentkandidaten Ayman Nour, som nu sitter i fängelse, efter han vågade utmana Hosni Mubarak i valet, och den liberale tidningsmagnaten Hisham Kassem som vågade tro på Bushadministrationens demokratiagenda.

”Vita Huset backade”
Hisham Kassem träffade Bush i Vita Huset för bara ett par veckor sedan, när han tog emot ett prestigefullt demokratipris och Kassem passade på att tala om sin besvikelse.

”Vi höll på att få igång en politisk process i Egypten, men ni backade”, var Hisham Kassems budskap till Vita Huset och det från en person, som var en av de få i arabvärlden som helhjärtat stödde störtandet av Saddam Hussein och trodde på USA:s påtryckningar på de auktoritära regimerna.

Rumsfeld var oansvarig
Hisham Kassem tvekar inte att ge Donald Rumsfeld en stor del av skulden. Rumsfelds oansvariga experimenterande, som han säger. Nu med katastrofen i Irak, tillsammans med Irans ökade makt och islamistiska valframgångar väljer USA att gå tillbaka till gammal trygg stabilitetspolitik.

Sedan 1950-talet har Egypten bara haft tre presidenter och Hisham Kassem minns hur han tyckte synd om sin egen far som levde under Nasser. Nu har han själv upplevt 26 år av Mubarak, men trots besvikelsen över USA säger han, att han kommer att slåss mot Mubaraks styre till det bittra slutet.

Cecilia Uddén Kairo
cecilia.udden@sr.se