Utlänningspolitiken avgjorde i Schweiz

Löften om en hård utlänningspolitik ledde till seger i söndagens parlamentsval i Schweiz för det högerpopulistiska SVP, Schweizerische Volkpartei. Valets förlorare är socialdemokraterna, det beror på att partiet inte tagit debatten med SVP om utlänningspolitiken, enligt en bedömare.

Artur Vogel är chefredaktör på den liberala tidningen Der Bund i Bern. Han säger att socialdemokraterna alltför länge har skjutit ifrån sig de problem som faktiskt finns i landet när det gäller invandrare och integration.

– De har överlåtit frågan åt högern, och då går också en del av deras väljare dit, säger Artur Vogel.

Skiljer 10 procent
Socialdemokraterna tappade i valet och har nu bara 19 procent av väljarna. SVP gick fram till 29 procent, mer än nåt parti haft i Schweiz på över 80 år.

En femtedel av befolkningen i Schweiz är invandrare. Det är invandrare som har låglönejobben i Schweiz, bor i hyreskaserner runt de stora städerna, oftare har sociala problem. De har inte rösträtt, det är svårt att bli medborgare i Schweiz, och invandrare står statistiskt för fler brott än infödda schweizare. Den statistiken har SVP byggt sin valkampanj på, med krav på utvisning av kriminella utlänningar.

Både stad och landsbygd
SVP:s väljare finns förstås också i storstäderna, men högst andel når partiet på landsbygden och i mindre städer, där det knappt finns några invandrare. Från början var SVP ett bondeparti. Den profilen finns kvar, den lille mannens, småföretagarnas parti, men numera också med marknadsliberal inriktning. Och så nationalism och säkerhet. Nej till kriminella utlänningar, och nej till EU.

Partiets starke man, justitieministern Christoph Blocher är en selfmade kemimiljardär och han har fört in nåt nytt i schweizisk politik. Han är en skicklig retoriker som medvetet struntat i samförståndsandan i regering och parlament. Han har kampanjat mot vad han kallat massinvandring och utlänningskriminalitet med ett rakt och rått språkbruk som schweizarna inte hört i någon tidigare valrörelse.

Samlingsregering väntar
SVP:s valkampanj var den mest påkostade i landets historia, oklart varifrån pengarna kommit. Det finns inga regler i Schweiz om att partierna måste redovisa hur de finansierar sina kampanjer.

Men Blochers valseger ändrar inte grunderna för schweizisk politik. Det blir en samlingsregering den här gången också, har partierna förklarat, och den ska väljas i december.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se