Uthyrda rektorer allt vanligare

Att hyra in en rektor som enbart har kontrakt under en kort tid har inte funnits särskilt länge i Sverige, men med hårdare ekonomiska krav på skolorna har också kraven på effektivitet i skolorna ökat. Därför anlitas idag rektorer som bland annat ska kunna rensa upp bland personalslitningar eller om den föregående rektorn blivit sparkad.
Det är lektion på Vallonskolan i Gimo utanför Uppsala. Eleverna vet inte att deras rektor inte är den bestående rektorn för skolan sedan den byggts upp igen efter att ha brunnit. Den uthyrde rektorn Kenneth Köhlin menar att han jobbar som om han vore den långsiktiga lösningen, trots att han inte är det. Lösningen på ett akut problem Hans jobb går i mångt och mycket ut på att vara lösningen på antingen ett akut problem eller på seglivade tvister. Det kan vara rektorer som slutat eller tvingats sluta eller att rektorn sjukskrivit sig. Då hyr kommunen in en rektor som en övergångslösning, medan till exempel rekrytering pågår. – Vi måste vara väldigt effektiva när vi är ute där, säger Kenneth Köhlin. Vi har bara en begränsad tid att lösa detta på. Måste gilla förändringar Att arbeta som uthyrd rektor innebär att man måste känna glädje inför förändring och flexibilititet i livet. Rektorn ska med kort varsel kunna bege sig till nån del av Sverige, fixa med eget boende och snabbt smälta in i skolans rutiner. Kenneth Köhlin har flera uppdrag bakom sig och har för längesedan arbetat som rektor och det tror han är en förutsättning. Det går inte an att tveka inför sin uppgift. Idag finns cirka tio rektorer ute på uppdrag. ”Efterfrågan ökar” Sigvar Tegelöf som sköter hanteringen av rektorerna säger att efterfrågan från kommunerna ökar: – Om man jämför med näringslivet, där kraven på resultat är mer omedelbara och snabba, man ska leverera på en viss tid. I och med att kommunernas ekonomi blir kärvare och kraven på att uppnå resultat har ökat, så måste man alltså göra någonting liknande.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista