Årets börsuppgång borta

Stockholmsbörsen fortsätter att falla och hela årets börsuppgång har försvunnit. Börsens utveckling styrs nu bland annat av en konjunkturoro i USA och nedgången på de asiatiska och amerikanska börserna, enligt aktiestrateg.

– Nedgången i USA tilltog efter att de europeiska börserna stängde i fredags, så att det här fick vi på oss direkt vid öppningen här i Stockholm, säger Magnus Dalhammar, aktiestrateg på Handelbankens Capital Markets:

Oro för att kreditoron fortsätter
Anledningen till att börsen i USA gick ner var rapportdriven. Man är orolig för att den här kreditoron som har varit under en längre tid kommer att bestå en tid till.

Vi har väldigt höga oljepriser för närvarande och annat, så det är en blandning av negativa nyheter som tog överhanden helt enkelt och pressade ner USA, vilket i sin tur hjälpte till att dra ner Asien nu på morgonen och fortsatte in i Europa när vi öppnade.

Elektrolux varnar för sämre tider 
I Sverige är börsbolagen just nu uppe i en rapportsäsong, som hittills har varit tämligen svag. Förra veckan varnande telekomjätten Ericsson för att vinsten för tredje kvartalet i år blir sämre än förväntat.

Nu på måndagsmorgonen kom vitvarujätten Electrolux med en rapport, som visserligen var bättre än vad analytikerna hade trott, men där företaget varnade för sämre tider framöver på den amerikanska marknaden.

Svårt spå hur långe börsfallet varar 
– Det här har gjort att investerarna är nervösa för vad som komma skall i form av rapporten här framöver, säger Magnus Dalhammar.

Hur länge börsen kommer att falla är svårt att veta. På Handelsbanken tycker man inte att värderingen på Stockholmsbörsen är speciellt ansträngd. Men Magnus Dalhammar tror ändå att det kommer att vara lite oroligt och gå upp och ner ett tag till framöver.

20 år sedan svarta måndagen
– Det kan säkerligen vara skakigt ett tag till. Vi är ju mitt i rapportsäsongen, bedömer Magnus Dalhammar.

Förra veckan var det 20 år sedan det stora börsraset skedde på Stockholmsbörsen, men någon ny svart måndag är det inte tal om i dag.

– Det vore lite att ta i än så länge i alla fall. Det är inte riktigt samma dramatik som det var för 20 år sedan, men det är ju kraftiga nergångar nu på morgonen och förmiddagen. Det är inget tu tal om den saken, säger Magnus Dalhammar.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se