Moderatstrid om regionindelning

Det blir strid om regionalpolitiken på moderaternas stämma i Gävle som inleds på torsdag. Tre tunga storstadsmoderater går på måndagen till angrepp mot partistyrelsen för vad man kallar statscentralism.

I en debattartikel i Dagens Nyheter på måndagen vände sig tre tunga moderata politiker mot partistyrelsens tveksamhet till att Sverige ska indelas i nya större regioner.

”Vi moderater måste lämna statscentralismen”, skriver Carl Cederschiöld, Stockholm, Johnny Magnusson, Västra Götaland och Jerker Swanstein, regionstyrelsens ordförande i Skåne.


Är den moderata partiledningen statscentralistisk?

– Det finns vissa tecken som tyder på att man känner lite ängslan för det som sprider sig alltmer i Sverige, nämligen en regionalisering.

Varför det?

– Jag tror att det är en felsyn att tro att det staten har hand om skapar en slags jämställd situation för medborgarna runtom i landet.


– Det viktigaste är att man får ett demokratiskt inslag vilket idag saknas när staten hanterar en hel del uppgifter som kunde skötas av demokratiskt valda församlingar ute i landet.

Det här med Sveriges indelning har ju traditioner sedan 1600-talet. Ska vi inte värna om dem?

– Nej, det ska vi inte. De hade helt andra utgångspunkter än ett modernt framåtsyftande välfärdssamhälle, utan snarast krigiska motiv till länsindelningarna.

Om man nu ser till försöksverksamheten som är i Skåne och Västra Götaland, vad har det varit för fördelar med storregioner?

– Fördelarna har varit många. Här i Skåne har såväl sjukvården som vår kollektivtrafik rönt oerhört mycket framgång.

Men många moderater har ju varit tveksamma till landstingens vara över huvud taget och sagt att det är en onödigt byråkratisk nivå, att det räcker med stat och kommuner?

– Jag tycker att regionförsöken i Västra Götaland och Skåne motsäger detta, säger Jerker Swanstein.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista