Videofilm bevis i rättegång om läktarvåld

På måndagen inleddes rättegången mot 29 unga män som har åtalats för våldsamt upplopp under en fotbollsmatch på Råsundastadion för tre år sedan. Bevisningen består framförallt av videofilm från matchen.

Advokat Tomas Rothpfeffer försvarar fyra av de åtalade männen.

– Det finns ju filmsekvenser och svårigheten är då att man ska kunna identifiera en person från filmen. För att styrka upp det där lite bättre så kommer åklagaren också att ta dit polismän som ska försöka peka ut de här personerna men det är en rätt vansklig bevsining för det är inte så knivskarpa bilder.

Domaren tvingades avbryta matchen
Det var under en match mellan AIK och Hammarby i oktober 2004 som upploppet bröt ut. När Hammarby i mitten av andra halvlek gjorde mål försökte AIK:s supportrar att storma planen. Domaren var tvungen att avbryta matchen tillfälligt när kaos utbröt på läktaren.

Videoupptagningarna visar supportrar, som försöker riva ner stängslet mellan läktaren och planen och poliser, som använder pulverbrandsläckare för att skingra dem.

Åklagarens bevisning består huvudsakligen av videoupptagningarna från matchen, där hon anser att hon kan peka ut de åtalade. De åtalade å sin sida säger, att det är andra människor som syns på bilderna.

Svårt bevisa med hjälpm av video
De erkänner att de varit på matchen men inte att de deltagit i någonting olagligt.

Advokat Thomas Rothpfeffer säger, att det blir svårt för åklagaren, att bevisa att de åtalade har gjort något olagligt, även om hon lyckas identifiera dem genom videoupptagningarna.

– De här personerna har ju befunnit sig på den här platsen och många har varit passiva eller ropat. Det kan man nog inte säga att de har deltagit i det här upploppet. Det hör ju till en fotbollsmatch att man ropar och hejar.

Räcker den bevisning som finns, tror du?

– Det är svårt att säga. Det kanske räcker för några och det kanske inte räcker för andra. Jag tror att det blir ett rätt så splittrat utfall, säger Thomas Rothpfeffer.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se