Åtal mot ungdomar efter stor rånhärva

I Göteborg har fem pojkar på mellan 15 till 17 år åtalats för elva rån. Senare i veckan kommer ytterligare tre pojkar att åtalas. Det här innebär att en av de största härvorna om ungdomsbrottslighet hittills i Göteborg har nystats upp.

Kammaråklagare Håkan Johansson håller i målet.

– Det är ju barn som har gjort det här och det är ju barn, som har blivit drabbade också. Det rör sig om närmare 40 målsägande, när de här förhandlingarna kommer igång, säger Håkan Johansson

– De mår ju dåligt många av dem. De har ju blivit utsatta för ett brott och en kränkning som är allvarligt. Sedan är det ju många gånger offer på andra sidan också. Gärningsmännen är ju 13, 14, 15 år och det viktiga här är att få dem att sluta begå brott, så att de får en chans i samhället.

Brottsoffer anklagades för misshandel
Rånen ska ha begåtts i vintras men efter att polisen grep flera misstänkta i april, upphörde rånen direkt. Det handlar om mobiltelefoner, pengar och även i vissa fall kläder.

Metoden som pojkarna använde kallas för ”brorsan-metoden”.

– Någon av ungdomarna gick fram till brottsoffren och påstod att deras lillebror hade blivit rånad eller misshandlad och att lillebrodern hade beskrivit de här personerna.

Rånades på undanskymda platser
De här oskyldiga brottsoffren nekade ju naturligtvis till att ha gjort det här men blev hotade eller övertalade att följa med, så att lillebror skulle få se om det var dem eller inte och på det viset förde man de här brottsoffren avsides till undanskymda platser där man rånade dem.

Socialtjänsten ska underrätta föräldrarna 
Förutom dem som nu åtalas är flera pojkar under 15 år och har överlämnats till socialtjänsten. Alla pojkar är andra generationens invandrare och i stadsdelen ska nu socialtjänsten tillsammans med till exempel polisen gemensamt träffa föräldrarna för att förklara vad som hänt, eftersom många föräldrar inte känt till vad deras barn gjort, enligt Bettan Byvald vid socialtjänsten i Hjällbo.

– Vi måste ju få en förändring till stånd. Det här ska inte ske igen. Vi måste ju naturligtvis vässa våra metoder, vår samverkan och framför allt med föräldrarna för att utreda vad det är som sker, vad som gör att sådant här kan hända, säger Bettan Byvald.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se