Klicka för grafik.

Tysk lättnad över Polens valresultat

Relationerna mellan grannländerna Tyskland och Polen har varit ansträngda under åren med Jaroslaw Kaczynski som premiärminster. Han har inte tvekat att spela på tyskhat sedan andra världskrigets dagar. De tyska reaktionerna på valutgången i Polen präglas nu framförallt av lättnad.

– Mellan Polen och Tyskland blir saker och ting nu säkert enklare, säger Hans-Gert Pöttering, tysk kristdemokrat och ordförande i Europaparlamentet.

I den rollen ska han egentligen hålla sig neutral och objektiv, men det klarade han inte på måndagen.

– Man gläder sig alltid när engagerade européer får bilda regering, sa han.

Kommentarerna andas lättnad
Också de första kommentarerna från förbundskansler Merkels kontor andas lättnad.

– Förhoppningsvis vill den nya regeringen i Warszawa ha dialog och avspänning, säger en medarbetare till Angela Merkel, enligt nyhetsbyrån dpa.

Merkel försöker ringa Tusk och gratulera, försäkrar hennes folk också.

Men det liberala partiet i Tyskland ställer krav på Merkel. Polenpolitiken måste bestämmas av regeringen i fortsättningen och inte av De fördrivnas förbund.

Retat polska regeringen
Det är den organisationen som retat den polska regeringen på senare år och som tvillingbröderna Kaczynski kunnat utnyttja i valrörelsen när de spelat ut det antityska kortet.

De fördrivnas förbund företräder de tyskar som jagades iväg västerut efter 1945, från bland annat nuvarande Polen, och det här förbundet är mycket omstritt i Polen, och på så vis tacksamt för ett politiskt parti som inte drar sig för att spela på rädsla och fiendskap med ett stort grannland.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".