Dollarn oroar skogsbolag

Skogsbolagen har haft ett tufft år med en svag dollar och stigande råvarupriser. Både finländska UPM Kummene och Stora Enso och Rottneros har varnat för lägre vinst, men undantaget tycks vara skogsbolaget Södra, som kom med en rapport på måndagen.

Södras vd Leif Brodén är nöjd med resultatet.

– Vi ser det som en bekräftelse på att samtidigt som vi varit engagerade hårt i stormhantering så har vi lyckats freda våra industriella satsningar.

Södra har lyckats öka både vinst och försäljning mellan januari och september. Men tittar man enbart på det tredje kvartalet, det vill säga juli till september har vinsten minskat jämfört med samma period förra året, delvis på grund av stormen Per som drog fram över södra Sverige i januari i år.

Leif Brodén ser många möjligheter inom skogsbranschen i framtiden, bland annat inom bioenergi, men samtidigt finns det flera orosmoln på kort sikt, ett sånt mörkt moln är dollarn.

– Det viktigaste för oss den närmaste tiden är dollarkursen. Men vi arbetar också med det vi kan påverka: vår egen produktivitet.

Men även höga virkespriser är ett problem, enligt Leif Brodén.

– Den stora utmaningen handlar om marginalkostnader. Det vill säga det sista tonnet man tillverkar är också det dyraste.

Under veckan kommer flera skogsbolag med sina kvartalssiffror. På torsdag Stora Enso och Rottneros, som redan har varnat för lägre vinst, och på fredag Holmen. Nästa vecka är det dags för SCA och om ett par veckor Billerud.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se