”Litauens utrikespolitik förändras inte”

Litauens nyvalde president Rolandas Paksas kommer att fortsätta driva samma linje inom utrikespolitiken som sin företrädare Valdas Adamkus. Det sade Paksas på måndagen sedan det stod klart att han helt oväntat hade besegrat Valdus Adamkus i söndagens presidentval, rapporterar SR:s korrespondent.
Rolandas Paksas seger är en stor överraskning. President Valdas Adamkus har legat i topp i alla opinionsmätningar och han fick överlägset flest röster i presidentvalets första omgång för 14 dagar sedan, men i slutänden vann förre premiärministern Paksas mer aggressiva framtoning bättre gehör hos litauerna än Adamkus äldre statsmannalika profil och han fick omkring 55 procent av rösterna i valets andra omgång. Det är inom utrikespolitiken som Litauens president har sin egentliga makt, och där säger nu Rolandas Paksas att han skall fortsätta Adamkus framgångsrika arbete att säkerställa Litauens EU- och Nato-medlemskap men också ha goda relationer till grannländerna där Ryssland och Vitryssland ibland utgör problem. Men Rolandas Paksas har också avgett många inrikespolitiska löften under sin valkampanj; att se till att lag och ordning upprätthålls, att minska byråkratin, bekämpa korruptionen, höja pensionerna, minska arbetslösheten med mera. Problemet är att den inrikespolitiska makten ligger mer hos regeringen och premiärministern än hos presidenten, men när Paksas tillträder i februari i år kommer den sittande regeringen att avgå och Paksas skall då utse en ny regeringsbildare. Vem det kan bli vill han inte säga någonting om ännu, men klart är att det måste vara någon som inte bara har presidentens förtroende utan också accepteras av parlamentet seimas.
Christer Fridén, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista