”FN:s vapeninspektörer är spioner”

Iraks diktator Saddam Hussein höll på måndagen ett tv-tal till nationen där han anklagade FN:s vapeninspektörer för att vara spioner som överträder sitt mandat. Han kom däremot inte med några hotelser om att kasta ut inspektörerna eller avbryta Iraks samarbete med FN, rapporterar SR:s korrespondent.
Saddam Hussein visade upp en mycket trotsig attityd under sitt tv-tal. Han sade att det inte finns någon tvekan om att, som han uttryckte det, de rättfärdiga kommer att segra i sitt land och att fienden står inför ett säkert nederlag. Han lovade sitt folk segern. Ett tal fyllt av arabisk retorik Om någon hade hoppats på att Saddam Hussein skulle tillkännage sin avgång blev denne grundligt besviken. Den irakiske presidentens tal, som han höll på Arméns dag i Irak, var fyllt av arabisk retorik och kryddat med hänvisningar till Islam och citat ur Koranen. I talet sade Saddam Hussein att FN:s vapeninspektörer är spioner som istället för att leta efter föregivna massförstörelsevapen ägnar sig åt att lista irakiska forskare, samla information om legitima försvarsanläggningar och formulera sina frågor på ett förrädiskt sätt. Mycket riktades till Arabvärlden Han betecknade den amerikanske presidenten George Bushs hot om krig som ”ormars väsningar och hundars skall”, och han sade att hans land är redo för varje amerikansk attack, men den irakiske envåldshärskaren gick inte så långt att han hotade att slänga ut inspektörerna. Han sade inte heller att han planerade att avsluta samarbetet med FN. Stora delar av talet var riktat till den övriga Arabvärlden, ett knep som Saddam Hussein har försökt sig på tidigare. Han vet att han inte kan räkna med mycket stöd från regimerna i hans grannskap, och vill gå över huvudena på kungar och presidenter och tala direkt till människorna. Han kommer säkert att vinna mångas hjärtan i grannländerna, men om det räcker för att undvika ett eventuellt västligt anfall, är en helt annan sak.
Lars Kobbe, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista