Microsoft går med på skadestånd

Det amerikanska dataföretaget Microsoft överklagar inte domen i EG-domstolen som dömer företaget till mångmiljardböter.

Billigare programvaror väntas nu när Microsoft göra det lättare för konkurrenter att tillverka program som går att använda tillsammans med Microsofts operativsystem Windows.

Dominerande ställning
På måndagen gav Microsoft upp. Tvisten med EU-kommissionen har pågått i åratal. Enligt EU-kommissionen utnyttjar Microsoft den dominerande ställning som företagets operativsystem Windows har på marknaden för persondatorer, för att tränga undan tillverkare av andra programvaror.

Microsoft lämnar nämligen inte ut tillräckligt med teknisk information så att andra företag ska kunna tillverka program som fungerar tillsammans med Windows. Och enligt EU-kommissionen får konsumenterna betala dyrt för andra program från Microsoft för att vara säkra på att de får programvaror som fungerar problemfritt med operativsystemet.

Microsoft har undrat varför man ska lämna ut företags-hemligheter och påpekat att företaget inte ens säljer vissa programvaror som webbläsare och musikspelare utan ger bort dem.

Sju miljarder i böter
I september förlorade Microsoft i förstainstansrätten i EG-domstolen och företaget måste nu betala böterna som under tiden har plussats på till över sju miljarder kronor samt lova att göra så att konkurrenterna ska kunna få tillgång till teknisk information.

Och i dag måndag meddelar alltså Microsoft att företaget inte tänker överklaga. Det här innebär också att andra företag kan utveckla operativsystem som fungerar med Windowskompatibla program.

Enligt Nellie Kroes som är EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor är det här en seger för konsumenterna.

 Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".