Analytiker: Skakigt börshalvår väntas

Svaga kvartalsrapporter, avmattning i konjunkturen och nervösa investerare gör att börsen faller. På måndagen var årets uppgång på Stockholmsbörsen utraderad. Och det närmaste börshalvåret kommer att bli svängigt. Det säger Peter Malmqvist, analytiker hos nätmäklaren Nordnet.

– Jag tror att det närmsta halvåret i alla fall kommer att vara väldigt turbulent. Det är inte självklart för halvåret som helhet står på minus när vi summerar. Men svängningarna kommer att vara så stora att vi inte kommer att ha tyckt det varit någon bra börsperiod, säger han.

Svag dollar
Den dystra synen beror främst på att placerarna nu börjar oroa sig för vinstnivåerna i företagen och därmed också indirekt för konjunkturutvecklingen, enligt Peter Malmqvist.

Efter de senaste månadernas kreditoro har framför allt den amerikanskan ekonomin mattats av. Det i sin tur har lett till lägre tillväxt och svagare dollar, vilket gjort att flera svenska bolag nyligen varnat för lägre vinster.

Bland annat telekomjätten Ericsson och skogsbolaget Stora Enso meddelande i förra veckan att resultat för årets tredje kvartal blir sämre än förväntat. Hur mycket avslöjas senare i veckan då både Ericsson och Stora Enso kommer med sina rapporter, precis som flera andra stora börsnoterade svenska företag.

– Nu kommer rapporterna och då är det fler bolag som har underskridit analytikernas förväntningar än som har överskridit dem och det här skapar då en bild av att även företagen påverkas av en sämre konjunkturutveckling och även påverkas av den här amerikanska kreditturbulensen.

Psykologi
Aktiehandeln är förenat med en stor dos psykologi då det är förväntningarna om framtiden som styr kurserna. I dagsläget tycker Peter Malmqvist att Stockholmsbörsen snarare är undervärderad än övervärderat. Särskilt som räntorna fortfarande är tämligen låga. Men det kan ändras.

– Det som kan gör att den helt plötsligt ser övervärderade ut. det är ju om analytiker totalt sett börjar skruva ned vinstprognoserna ganska mycket och det var ju det som hände Ericsson. Men man kan inte säga att på nuvarande vinstnivåer att börsen är övervärderad och det är naturligtvis en viss trygghet i ett läge då det stormar.

Lägre ränta
Allt är dock inte nattsvart i Peter Malmqvists börsvärld. Lägre räntor kan dra upp kurserna, säger han.

– Det finns en kanin att rycka ur trollerihatten och det är ju att centralbankerna indikerar att räntorna i Europa inte fortsätter uppåt och att räntorna i USA kan komma att dras ned ytterligare. En lägre ränta kan vara ett sparkapital att ta till, säger Peter Malmqvist, analytiker Nordnet.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se