USA vill ha fler soldater till Afghanistan

USA försöker nu förmå de europeiska Nato-länder att skicka fler soldater till Afghanistan. Som påtryckning antyder USA att de kan komma att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från Kosovo.

Nato beskriver läget i Afghanistan idag som det svåraste sedan talibanerna störtades för sex år sedan, trots att ungefär 50 000 soldater från Nato-länderna och deras allierade finns där så har talibanerna snarast förstärkts på senare tid.

”Rädda situationen”
USA:s försvarsminister Robert Gates som nu är i Europa manar sina Nato-allierade att skicka fler soldater till Afghanistan för att rädda situationen, samma uppmaning kommer från generalsekreteraren Jaap de Hoop Scheffer, Nato:s försvarsministrar kommer att mötas senare den här veckan och då väntas Afghanistan vara en av de viktigaste frågorna.

Gates skjuter framför allt in sig på att det bara är fyra länder som har styrkor i södra och östra Afghanistan där de hårda striderna äger rum, utöver USA också Storbritannien, Kanada och Nederländerna, även övriga länder borde ha trupp där, säger Gates.

Svårt att mobilisera
Men i samtliga Nato-länder inklusive USA är de militära resurserna tänjda till bristningsgränsen och det ser svårt ut för alliansen att kunna mobilisera de extra soldaterna. Trenden verkar nästan vara den motsatta, efter valet i Polen är det till exempel möjligt att de polska styrkorna i Afghanistan kommer att minskas.

För att förmå de europeiska länderna att tänka om har försvarsminister Gates antytt att USA nästa år kan komma att dra tillbaka de 1 600 soldater man nu har i Kosovo och istället skicka de till Afghanistan.

Egna styrkor i dåligt skick
Förhoppningen inom Nato har varit att afghanerna själva vid den här tiden skulle kunna ta hand om säkerheten i landet men både landets militär och polis är fortfarande i mycket dåligt skick.

Sammanlagt 37 länder har soldater i Afghanistan, bland annat finns en svensk kontingent i norra delen av landet.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".