Ökning av mildare barnaga

Mildare form av barnaga har ökat i Sverige sedan 2000. Det visar en ny studie. Staffan Jansson, professor i Folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet som lett studien är oroad över den utvecklingen.

– De hugger tag i ruskar och skakar barn mer nu än för sex år sedan, säger han.

Ingen förändringa av grovt våld
Karlstad universitet och Stiftelsen Allmänna barnhuset har upprepat en studie som de gjorde för sex år sedan där de frågat barn och föräldrar om deras erfarenheter och attityder till kroppslig bestraffning.

Enligt studien så har förekomsten av våld mot barn inte förändrats under de senaste sex åren utan ligger fortfarande på en mycket låg nivå i en internationell jämförelse.

Den allvarligaste typen av grov och ofta förekommande misshandel, som mest förekommer i familjer med svåra sociala problem, är lika vanlig idag som år 2000.

Mild misshandel har ökat
Något som forskarna inte hade räknat med var att en mildare typ av misshandel; den där föräldrarna knuffar, hugger tag i eller ruskar om sitt barn ökat mycket.

Andelen föräldrar som uppger att de behandlat sina barn så har fördubblats sedan förra mätningen och femdubblats när det gäller barn upp till ett år.

Forskarna som lett studien har inget svar på vad ökningen beror på, men tror att det kan hänga ihop med senare års uppfostringstrender där gränsdragning gentemot barnet betonas.

– Den diskussionen har varit rätt massiv och det har varit Nannyprogram i tv. Metoder tänkta till barn med påtagliga beteendestörningar som liksom har förts över till att bli råd för alla föräldrar. Det där är något som vi inte tycker är bra.

Kroppslig bestraffning är generellt sett vanligast i socialt utsatta familjer och i familjer där föräldrarna kommer från länder där barnaga är tillåtet.

Föräldrastöd
Men den typ av misshandel som nu ökat är vanligast i familjer med svenska föräldrar med högskoleutbildning boende i bostadsrätt, radhus eller villa.

Studien har lämnats över till regeringen och folkhälsominister Maria Larsson säger att hon vill minska barnagan genom att öka utbildningen till föräldrar, så kallat föräldrastöd.

– Vi planerar just nu på socialdepartementet ett föräldrastöd, för den här rapporten visar att; föräldrar om de får kunskap kan hitta andra metoder för att uppfostra sina barn och ge omsorg och stöd och hjälp åt sina barn, att man inte alls behöver använda våld i barnuppfostran, säger Maria Larsson.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista