Ny attack mot flyktingläger i Darfur

I Darfurregionen i västra Sudan har ett flyktingläger attackerats för andra gången på en vecka. Samtidigt fortsätter försöken att övertala samtliga inbjudna rebellgrupper att komma till fredsförhandlingarna i Libyen i slutet av veckan.

Tre soldater dödades när flyktinglägret Hamidiya i västra Darfur attackerades av regeringstrupper, enligt FN.

Det är andra gången på en vecka som ett flyktingläger har attackeras av regeringsstödd milis. I fredags var det ett av de största flyktinglägren, Kalma, som drabbades.

Våldet i Darfur har trappats upp ytterligare den senaste månaden inför fredssamtalen som ska inledas i Libyen på lördag.

Khartoum-regeringen anklagas för attack

I slutet av september attackerades den Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor, och tio soldater dödades, av som man tror, rebeller. Sedan dess har regeringsarmén och Janjaweed-milisen anklagats för en attack mot staden Muhajiriya, som är fäste för den enda rebellgrupp som har skrivit under det fredsavtal för Darfur som slöts i fjol.

Ledaren för en annan del av samma rebellgrupp, Abdel Wahed Nur har länge hårdnackat vägrat att komma till Libyen, om inte FN placerar en fredsbevarande styrka i Darfur. Flera övertalningsförsök pågår för att förmå honom att komma till förhandlingsbordet eftersom hans motstånd är det största hotet mot fredssamtalen. Nu har också den franska regeringen lovat göra vad den kan, eftersom Abdel Wahed Nur numera är bosatt i Paris.

Konflikten i Darfur bröt ut 2003 efter att svarta rebeller gjort uppror mot regeringen. Sedan regeringsarmén delat ut vapen till arabiska nomadfolk, har regeringsarmén och den ridande nomadmilisen, kallad Janjaweed, tillsammans attackerat byar. Flera hundra tusen människor har dödats i konflikten och flera miljoner människor har tvingats på flykt, enligt internationell expertis. Regeringen i Khartoum tillbakavisar uppgifterna och menar att de är kraftigt överdrivna.

Margareta Svensson Johannesburg margareta.svensson@sr.se