Nytt försök ställa röda khmerer inför domstol

FN och Kambodja inledde igår måndag nya förhandlingar om att inrätta en folkmordstribunal där de ansvariga från de röda khmerernas tid vid makten ska kunna ställas inför rätta. De röda khmererna är ansvariga för ett av historiens värsta massmord.
Det är oundvikligt, vi måste ställa de röda khmererna inför rätta, så uttryckte sig Kambodjas premiärminister Hun Sen i ett tal utanför huvudstaden Phnom Penh, samtidigt som företrädare för hans regering satte sig ner vid förhandlingsbordet här i New York med en FN-delegation ledd av rättschefen, svensken Hans Corell. Över en miljon dog Målet är att försöka hitta vägar att enas om hur en folkmordstribunal ska kunna inrättas, där överlevande ledare från Pol Pot och hans röda khmerers brutala tid vid makten i slutet av 70-talet ska kunna straffas. Minst 1,7 miljoner människor, en femtedel av Kambodjas befolkning, dödades eller dog till följd av svåra umbäranden under Pol Pots vanstyre, ett av historiens värsta folkmord, och ännu har ingen ansvarig ställts inför rätta. Gav upp För knappt ett år sedan, i februari, gav FN efter flera års förhandlingar överraskande upp försöken att få till stånd en domstol, eftersom världsorganisationen inte ansåg att Kambodja var berett att följa de avtal som skulle garantera domstolens rättssäkerhet och opartiskhet. Interna angelägenheter Den kambodjanska ledningen ansåg å sin sida att FN lade sig i för många av landets interna angelägenheter, även om flertalet bedömare säger att motviljan snarare bottnar i att Hun Sen inte vill att hans eget och andra högt uppsatta personers samröre med Pol Pot ska avslöjas. Nytt försök från FN Det finns också en oro i Kambodja för att rättegångar mot ledare från röda khmerna ska utlösa oroligheter i det våldsdrabbade och fattiga landet. Men efter påtryckningar från främst USA och Frankrike, och efter ett beslut i FNs generalförsamling i december, så vill nu FN göra ett nytt försök att lösa frågan. Överläggningarna ska fortsätta idag, FN-diplomater tonar ner förhoppningarna om några snabba framsteg, men gör samtidigt klart att utan FN kommer förmodligen ingen av de ansvariga för folkmordet i Kambodja få sin dom.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".